10 razloga zašto su sindikati važni

Piše:
radpomjeri.eu
Postoji puno razloga zašto su sindikati važni. Brojna prava koja danas uživamo izborena su kroz radničku i sindikalnu borbu. Povodom Valentinova, donosimo 10 najvažnijih razloga zašto VOLIMO SINDIKAT:

1. Zajedno smo jači – sindikat daje mogućnost radnicima da svoja nezadovoljstva i potrebe komuniciraju jednim, snažnim glasom.

Od 5 radnika kod jednog poslodavca do 100 000 članova, organiziranih u 900 podružnica u 22 sektorska sindikata u jednoj sindikalnoj središnjici. Pobjede na radnom mjestu, ali i na nacionalnoj razini. SSSH – Zajedno smo jači!

2. Sindikati ugovaraju bolje uvjete rada.

Svi aspekti radnog odnosa trebali bi biti predmet razgovora i dogovora između poslodavaca i sindikalno organiziranih radnika. Pregovore u ime radnika vode izabrani i obučeni sindikalni povjerenici.

3. Sindikalno organizirani imamo više godišnjeg odmora.

Sindikati su izborili pravo na plaćeni godišnji odmor. Sindikalno organizirani radnici dobivaju u prosjeku 25% više dana godišnjeg odmora, u odnosu na one radnike koji nisu organizirani u sindikat.

4. Zarada je bolja kod poslodavaca kod kojih je aktivan sindikat.

Radnici koji imaju kolektivni ugovor u prosjeku zarađuju 10% više u odnosu na one koji nisu sindikalno organizirani.

5. Bolja kontrola radnog vremena

Kod poslodavaca kod kojih je aktivan sindikat rjeđe se radi prekovremeno. Prekovremeni rad je plaćen, i to po tarifi koja je ispregovarana kolektivnim ugovorom.

6. Sigurnost radnih mjesta

Sindikalno organizirani radnici češće imaju ugovor na neodređeno i zadovoljniji su radnim mjestom. Sindikat se zalaže za zadržavanje, otvaranje i pošteno plaćanje radnih mjesta.

7. Imaš se na koga osloniti.

Kao član sindikata, član si nečeg većeg i sindikat ti je uvijek na raspolaganju kad trebaš potporu.

8. Sindikati mijenjaju društvo – nabolje.

Sindikati su inicirali rješavanje problema neisplate plaća, uvođenje minimalne plaće, izborili se protiv nepoštene mirovinske reforme, i izborili ukidanje izrabljivačkog modela SOR-a. To su samo neki od uspjeha sindikata.

9. Zaštita zdravlja na radnom mjestu

Kod poslodavaca kod kojih djeluje sindikat ima 50% manje ozljeda na radu. Sindikalni povjerenici i povjerenici radnika za zaštitu na radu bave se svime – od stresa na radnom mjestu do izloženosti opasnim kemikalijama.

10.  Pravna pomoć i zaštita

Svaki član sindikata ima pravo na pravni savjet i besplatno zastupanje na sudu ako je to potrebno. Više od 90% radnih sporova koje vode pravnici sindikata završava pravomoćnom presudom u korist radnika.

Rad po mjeri objavljuje blogove koji se bave popularizacijom i kritičkim promišljanjem tema vezanih uz radnička prava, radničko organiziranje i sindikalizam. Stavovi autora izneseni u blogovima nisu nužno i službeni stavovi izdavača stranice SSSH. Imate ideju o kojoj želite pisati i objaviti blog na Radu po mjeri? Javite nam se na radpomjeri@sssh.hr.

Podijeli
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram