35 tisuća kuna kazne zbog nedozvoljenih pitanja na razgovoru za posao

Jedna varaždinska tvrtka kažnjena je na samom početku ove godine s ukupno 35 tisuća kuna zbog toga što su tijekom razgovora za posao jednoj kandidatkinji postavljali pitanja koja nisu bila povezana sa samim poslom.

Kako piše Slobodna Dalmacija, fotografkinju Maju Lesar tijekom razgovora za posao ispitivali su o tome za koga glasa, tko joj je otac, te ima li djece, odnosno planira li roditi.

Članak 25. Zakona o radu izričito propisuje da tijekom odabira kandidata za radno mjesto, kao i kasnije tijekom samog radnog odnosa, poslodavac ne smije tražiti od radnika podatke koji nisu u neposrednoj vezi s radnim odnosom, te da radnik na takva pitanja ne treba odgovoriti.

U slučaju Maje Lesar, koja je svoj slučaj prijavila Državnom inspektoratu, poslodavcu kao pravnoj osobi određena je kazna od 31 tisuću kuna, dok je odgovornoj fizičkoj osobi određena kazna od 4 tisuće kuna.

To su ujedno najniže kazne koje Zakon o radu predviđa za ovaj prekršaj. Kazne mogu ići sve do 60 tisuća kuna za pravnu, odnosno 6 tisuća za odgovornu fizičku osobu.

Ovakva nedopuštena pitanja znatno se češće postavljaju ženama, a posebno u vezi bračnog statusa, roditeljstva i trudnoće.

Nažalost, iskustvo pokazuje da mnoge radnice i radnici nisu svjesne kako takva pitanja nisu dopuštena. Još su uvijek česti i primjeri da se bračni i obiteljski status upisuje čak i u životopis, iako za time nema nikakve potrebe ni opravdanja.

Stoga su primjeri poput ovog tim važniji, jer pokazuju i da postoje ljudi spremni zauzeti se za svoja radnička prava, a i da institucije ponekad ipak rade svoj posao.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram