Bez nastavka mjera, pravi val nezaposlenosti tek slijedi

Zbog mjera zatvaranja ekonomije od početka pandemije koronavirusa 1,5 milijuna radnika u Europskoj uniji ostalo je bez posla. Srpanj je bilo peti mjesec za redom u kojem je nezaposlenost u Europi rasla.

Ukupan broj nezaposlenih radnika u EU iznosi oko 15 milijuna, a nezaposlenost je u srpnju bila najviša u Španjolskoj (15,8 posto), Italiji (9,7 posto) i Švedskoj (9,4 posto).

Prema podacima statističkog ureda Europske unije (Eurostat), čak 45 milijuna europskih radnika trenutno koristi neku od državnih potpora za očuvanje radnih mjesta.

Ako se te mjere ukinu prije nego što dođe do pravog ekonomskog oporavka, mogao bi uslijediti novi val otkaza i drastično povećanje broja nezaposlenih, upozoravaju hrvatski i europski sindikati, koji su u mnogim slučajevima izravno izravno doprinijeli usvajanju ovih mjera.

U Hrvatskoj je, prema metodologiji Međunarodne organizacije rada, nezaposlenost u srpnju iznosila 8,6 posto, u odnosu prema 6,6 posto u isto vrijeme prošle godine. U srpnju je bilo oko 157 tisuća nezaposlenih.

„Mjere treba nastaviti prema svima koji dokažu da trpe posljedice pandemije, neovisno o djelatnosti i vlasništvu. Cilj je očuvati radna mjesta i prihode radnika“, istakla je izvršna tajnica SSSH Ana Milićević Pezelj, koja smatra da Hrvatska ovu krizu treba iskoristiti kako bi, uz pomoć europskih sredstava, promijenila strukturu svoje ekonomije.

„Previše smo ovisni o uslužnim djelatnostima, a imamo premalo industrije. Ono što nam treba je razvoj nove, digitalizirane i zelene industrije, kao i ulaganja u energetsku učinkovitost“, kaže Pezelj.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram