Četverodnevni radni tjedan u Britaniji

Objavljeni su rezultati dosada najvećeg pilot projekta u kojem radni tjedan traje četiri dana, a koji je  proveden u Velikoj Britaniji, od lipnja do prosinca 2022. godine. U sklopu projekta 4 Day Week Global, koji je pokrenut u suradnji sa Sveučilištem u Bostonu, Oxfordom i Cambridgem, sudjelovala je ukupno 61 britanska tvrtka koje posluju u različitim sferama gospodarstva (neprofitne organizacije, restorani, konzultantske tvrtke…). S obzirom na nejednake prirode poslovanja, tvrtke su mogle odrediti kako će izgledati njihov četverodnevni radni tjedan, samo da poštuju pravilo isplate 100 posto plaće i da se značajno reducira broj radnih sati.

Rezultati projekta temelje se na administrativnim podacima tvrtki, anketama i intervjuima radnika tijekom pilot projekta, a pokazale su izvrstan rezultat. Od 61 tvrtke koje su sudjelovale, njih 56 nastavlja s četverodnevnim tjednom (92 posto), a u 18 tvrtki politika četverodnevnog radnog tjedna postaje stalna.

Kraći radni tjedan - prednosti

Prednosti kraćeg radnog vremena pronađene su u dobrobiti radnika, posebno po pitanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Tako podaci 'Prije i poslije' pokazuju da je 39 posto radnika bilo manje pod stresom, a 71 posto njih imalo je smanjenu razinu izgaranja na kraju ispitivanja. Isto tako, smanjile su se razine tjeskobe, umora i problema sa spavanjem, dok su se mentalno i fizičko zdravlje poboljšali. Radnici su u ovih pokusnih šest mjeseci lakše uskladili posao s kućanskim poslovima, a bili su zadovoljniji svojim kućanskim financijama, ali i s više vremena za društveni život.

Metode ovog pilot projekta omogućila je našim istraživačima da odu dalje od anketa i detaljno ispitaju kako su tvrtke djelovale na terenu. Osjećamo se stvarno ohrabreni rezultatima, koji su pokazali mnoge načine na koje su tvrtke pretvorile četverodnevni tjedan iz sna u realnu politiku, s višestrukim prednostima. Mislimo da ovdje postoji mnogo toga što bi trebalo motivirati druge tvrtke i industrije da pokušaju, izjavio je dr. David Frayne sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Pozitivne učinke kraćeg radnog vremena iskusili su i poslodavci kojima je prihod u prosjeku porastao za 1,4 posto, dok im se smanjila fluktuacija radnika za čak 57 posto tijekom probnog razdoblja. Mnogi radnici su se izjasnili da im četverodnevni radni tjedan vrijedi više od visine plaće, dok po završetku projekta 15 posto radnika reklo je da se ne bi mijenjali za pet radnih dana ni kada bi im plaća bila veća.

4 Day Week prethodno je proveo slična istraživanja u SAD-u i Irskoj, a tvrde da će uskoro objaviti rezultate pilota u Australiji i Novom Zelandu, Južnoj Africi, Brazilu, Sjevernoj Americi i drugdje u Europi.

Fotografija: rawpixel.com / Freepik

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram