Crni petak: vrijeme da se rasvijetle mračne prakse Amazona

Piše:
radpomjeri.eu

Histerija “Crnog petka” – fenomena američkog “Black Fridayja” odnosno izrazito velikih sniženja na brojne proizvode dan nakon američkog Dana zahvalnosti – prelila se i na Hrvatsku. Mnogi ovih dana u potrazi za popustima hrle na najveću svjetsku internetsku trgovinu Amazon. I u hrvatskoj je javnosti jučer s oduševljenjem dočekana vijest o suradnji Amazona s Hrvatskom poštom. Međutim, dok se potrošači tresu od shopping groznice, radnici se crnog petka groze. Dobar je to povod da pišemo o Amazonu i zloglasnim praksama iskorištavanja radnika tog korporativnog diva.

Koliko je težak Amazon

Tržišna vrijednost Amazona dosegla je vrijednost 1,6 bilijuna američkih dolara. Njegov osnivač i vlasnik Jeff Bezos, najbogatiji je čovjek na svijetu – bogatstvo mu se procjenjuje na 190 milijardi dolara. U 2019., Bezosova plaća je na godišnjoj razini bila 58 puta viša od medijalne plaće zaposlenih u Amazonu;  Bezos u minuti zaradi koliko i prosječni Amerikanac u tri godine! Prosječnog Hrvata nećemo ni pokušati uspoređivati. Koliko god ove razlike bile šokantne i besramne i razotkrivaju izopačenost današnjeg ekonomskog modela, mnogo je drugih razloga zbog kojih je Bezos u očima radnika najgori poslodavac na svijetu.

Nehumani uvjeti rada

Iako se Amazon javno hvali pravednim postupanjem prema radnicima – njih gotovo milijun na globalnoj razini – a što uključuje satnicu od 15 dolara, „sveobuhvatnu zdravstvenu skrb“ i plaćeni dopust – svjedočanstva radnika sasvim su drugačija. U Amazonovim „logističko-distribucijskim centrima“ radnici su na nogama tijekom čitave smjene, kada propješače i do 20 kilometara, nerijetko kolabirajući zbog iscrpljenosti. Amazon automatski prati koliko vremena radnici provode na radnom mjestu pa im i sugeriraju da na toalet odlaze samo za vrijeme pauze, zbog čega su radnici prisiljeni urinirati u boce, obavljati nuždu u koševima za smeće ili nositi pelene jer pješačenje do toaleta u ogromnim skladištima predstavlja gubitak vremena na koje u Amazonu ne gledaju blagonaklono. Takvi gubici mogu dovesti do otkaza, posebno s obzirom na veliki broj radnika zaposlen na određeno vrijeme, koji su suočeni sa stalnim pritiscima za podizanjem produktivnosti. Tako, prema izvješću New York Timesa, direktor ljudskih resursa navodi kako je bio prisiljen naložiti ženi koja je upravo rodila mrtvorođenče da pohađa program poboljšanja učinkovitosti. Mnogi radnici u Amazonu ni ne izdrže duže od godinu dana – a takva fluktuacija radnika otežava sindikalno organiziranje i zaštitu radniku.

Praćenje produktivnosti

Amazonovi „berači“ – nazvani tako jer ručno pronalaze svaki proizvod na polici, pakiraju ga u kutije i dostavljaju potrošačima – kreću se po skladištu po unaprijed određenim rutama kako bi prikupili artikle za dostavu i svaki skenirali ručnim skenerom, koji služi i pomnom praćenju njihovog rada i efikasnosti. Moraju odraditi svoj maksimum: svaki sat moraju skenirati određeni broj artikala, a ako jedan preskoče, ubrzo će se pojaviti menadžer kako bi provjerio što rade. Prema navodima radnika, trenuci u kojima pričaju sa kolegama, odlaze po piće, pa čak i ako im malo duže treba da bi pronašli artikl, prijavljuju se kao vrijeme u kojem ne rade, a kada ih se prikupi previše, radnici dobivaju negativne bodove. Ako ih se prikupi određena količina, mogu dobiti otkaz. Iako je u ožujku ove godine Amazon odustao od svojih strogih ciljeva produktivnosti zbog kritika kako su u suprotnosti s mjerama zaštite zdravlja i sigurnosti i mjerama sprečavanja zaraze od Covida-19, uoči blagdana, u listopadu, ih je ponovno uveo. „Počevši od 21. listopada, ponovno počinjemo s mjerenjem produktivnosti kako bismo osigurali da smo spremni izvršiti pošiljke kupcima u tjednima pred nama“, stajalo je u porukama koje su dobili Amazonovi radnici i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvješće Amnesty Internationala – ugroženo zdravlje i prava zaposlenih u Amazonu

Amnesty International u danas objavljenom novom izvješću „Amazon, dopusti radnicima sindikalno organiziranje“ dokumentira postupanje Amazona prema radnicima u Francuskoj, Poljskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. I dok koronakriza očito nije dotakla Amazon i njegovog šefa – od početka godine vrijednost Amazona porasla je za više od 75 posto – radnici koji su pomogli ostvariti te rekordne razine profita se od početka pandemije suočavaju s velikim rizicima za zdravlje i sigurnost. S druge strane, njihova prava na kolektivno pregovaranje i sindikalno organiziranje sve su više ugrožena, upozorava AI. Amnesty International upozorava na alarmantno neprijateljstvo prema pokušajima sindikalnog organiziranja u Amazonu: od nadzora i snimanja radnika u SAD-u do prijetnji tužbama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Također, zabrinjavajući su propusti u zaštiti zdravlja i sigurnosti poljskih i francuskih Amazonovih zaposlenika.

Prijetnje i sankcioniranje zbog sindikalnog djelovanja

Iako prema međunarodnom i nacionalnom pravu i standardima radnici imaju pravo učlaniti se u sindikat, pravo na sigurne uvjete rada i zaštitu privatnosti, Amazon sve to konzistentno krši. Amazon je u svojim godišnjim izvještajima 2018. i 2019. postojanje sindikata naveo kao „čimbenik rizika“. Također, 2018. je u videu kojim educira svoje menadžere poručio da prate i traže „znakove upozorenja“ koji ukazuju na sindikalno djelovanje. Na proljeće ove godine, američki Amazon otpustio je radnike koji su javno progovorili o lošim uvjetima za zdravlje i sigurnost za vrijeme pandemije. Aktivistima britanskoga sindikata GMB stalno se prijetilo tužbama za neovlašteni ulazak kada su pokušali pristupiti prostorijama Amazona kako bi razgovarali i učlanili radnike. Pravni spisi koje su sindikati dobili 2018. i 2019. pokazuju kako Amazon prati profile članova sindikata na društvenim mrežama jer su sadržani screenshotovi koji su korišteni kao dokaz „planiranih prosvjeda“. U Poljskoj su sindikati prijavili disciplinske postupke koje je Amazon poduzeo protiv članova sindikata jer su za vrijeme radnog vremena učlanjivali druge radnike u sindikat. Ovo su samo neki u moru sličnih primjera.

Praćenje 

Notorna je i Amazonova praksa praćenja svojih radnika. U rujnu ove godine Amazon je raspisao natječaj za posao u kojem traži analitičare koji će pratiti rizike, uključujući „prijetnje sindikalnog organiziranja protiv tvrtke“, i izvijestiti tvrtku o radnicima koji se učlanjuju u sindikat i planiraju prosvjede. Sindikat Uni Europa oštro je reagirao i tražio posebnu istragu Europske komisije zbog „potencijalno nezakonitih postupanja protiv radnika“. Amazon je u međuvremenu povukao natječaj, tvrdeći kako je objavljen greškom. Također u rujnu Vice News je objavio detalje internih Amazonovih dokumenata iz kojih je vidljivo kako ta tvrtka tajno prati i analizira zatvorene Facebook grupe vozača koji rade za Amazon (Amazon Flex), a posebno se prate planovi organiziranja štrajkova ili prosvjeda. U još jednom nizu dokumenata koji su procurili u javnost u listopadu ove godine vidljivo je kako Amazon koristi tehnologiju kako bi nadzirao svoje radnike u SAD-u, uključujući tajnim praćenjem njihovih računa na društvenim mrežama, i opet s posebnim interesom za planove prosvjeda i štrajkova, pritužbe koje imaju na uvjete rada i ostala moguća nezadovoljstva. Recode je u listopadu izvijestio o postojanju tajnog internog dopisa, nastalog u veljači 2020., u kojem se spominju planovi Amazona o ulaganju stotina tisuća dolara u nadzor „prijetnji od sindikata“ korištenjem nove tehnologije i sustava “geoSPatial Operating Console”. Amazon je također među radnike infiltrirao i špijune iz detektivske agencije Pinkerton u skladištu u poljskom Wroclavu, a slične su prakse zabilježene i u drugim zemljama. Amazon ima i poseban tim u kojem su bivši vojni obavještajni analitičari, koji pomno prati aktivnosti sindikata u Francuskoj, UK-u, Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj, ali i zemljama u koje Amazon planira proširiti poslovanje, analizirajući „okruženje za poslovanje“ odnosno gdje su radnici najjači i kakvog bi to utjecaja moglo imati na Amazon.

Odbijanje pregovora o zaštiti zdravlja i sigurnosti radnika za vrijeme pandemije

Pandemija Covida-19 ne posustaje, a sve je više razloga za zabrinutost kad je riječ o zaštiti zdravlja i sigurnosti Amazonovih zaposlenika. Amazon odbija pregovarati sa sindikatima o unapređenju zaštite pa su sindikati prisiljeni na druge akcije. Francuski sindikat Solidaires tako je uspješno pravnim putem uspio privremeno zaustaviti rad i osigurati uvođenje strožih mjera zaštite na radu. Krajem svibnja, Amazon je u većini zemalja ukinuo naknadu za rad u nesigurnim uvjetima. Radnici koji su se pobunili zbog teških i nesigurnih uvjeta rada dobivali su prijetnje otkazom i drugim oblicima odmazde. U jeku pandemije, njemački sindikat Ver.di organizirao je štrajk zbog širenja zaraze među radnicima u Amazonovim logističkim centrima i netransparentnosti kompanije.

Globalna koalicija #MakeAmazonPay

Iako izvrgnuti pritiscima i prijetnjama, radnici Amazona ne daju se zastrašiti – tisuće njih danas prosvjeduju diljem svijeta tražeći promjenu praksi. Međunarodni sindikalni pokret koji je dijelom koalicije #MakeAmazonPay koja okuplja sindikate, borce za zaštitu okoliša, organizacije civilnog društva i druge koordinira val prosvjeda i štrajkova organiziranih na današnji dan. Koalicija je iznijela 23 zahtjeva na pet područja: poboljšanje uvjeta rada; sigurnost radnog mjesta za sve; poštivanje općih prava radnika; održivo poslovanje i vraćanje duga društvu. #MakeAmazonPay poziva vlade i zakonodavce da zaustave Amazonove prakse koje prolaze nekažnjeno, od kršenja radničkih prava, preko digitalnog nadzora do izbjegavanja plaćanja poreza. Radnici traže podizanje plaća, prekid praksi gušenja sindikata i prestanak suradnje s industrijom fosilnih goriva. #MakeAmazonPay navodi kako su akcije planirane u 15 zemalja, među kojima u SAD-u, Španjolskoj, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Poljskoj i Njemačkoj. U Njemačkoj su radnici Amazona stupili u štrajk u sedam logističkih centara, a u Britaniji je sindikat GMB projicirao poruku „Make Amazon Pay“ na pročelje sjedišta tvrtke u Londonu, te službeno zatražio parlamentarnu istragu nehumanih uvjeta rada u Amazonovim centrima.

#MakeAmazonPay

Glavna tajnica Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Sharan Burrow podsjetila je na ovogodišnje globalno istraživanje te konfederacije koje je pokazalo široku podršku građana diljem svijeta većem oporezivanju i reguliranju globalnih tehnoloških divova kao što je Amazon te uvjerenje ljudi kako takve tvrtke negativno utječu na radnike, društvo i zaštitu podataka. „Kako Amazon raste, zlostavljanja postaju sve gora, a razotkrivamo njegove tajne programe nadzora i sustavnih antisindikalnih i antiradničkih praksi. Očigledno je kako se Amazon ne može sam reformirati. Postao je prevelik. Samo je jedan način da to popravimo: moramo ga razbiti!“, odlučna je Burrow. Iako je jučer Amazon najavio isplatu bonusa najizloženijih radnicima, sindikati nisu oduševljeni. „Odlično je da će radnici dobiti više ovih blagdana, no to nije dovoljno. Ako želi pokazati da cijeni svoje radnike, Amazon treba početi kolektivno pregovarati o plaćama i uvjetima rada s radnicima u svim svojim dijelovima poslovanja, a ne donositi jednostrane poteze kao znakove uvažavanja“, kazala je Christy Hoffman, glavna tajnica globalne federacije sindikata UNI Global Union. Iako je Amazon arhetipski primjer izrabljivanja radnika, ni hrvatskim radnicima nažalost nisu strani dehumanizirajući uvjeti rada, a mnogi od njih također nemaju pristup kolektivnom pregovaranju. Razloga za groznicu s početka članka mnogo je, ali ne onu potrošačku.

Rad po mjeri objavljuje blogove koji se bave popularizacijom i kritičkim promišljanjem tema vezanih uz radnička prava, radničko organiziranje i sindikalizam. Stavovi autora izneseni u blogovima nisu nužno i službeni stavovi izdavača stranice SSSH. Imate ideju o kojoj želite pisati i objaviti blog na Radu po mjeri? Javite nam se na radpomjeri@sssh.hr.

Podijeli

Autor/ica

Posljednje

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram