Dječji rad u porastu prvi put nakon 20 godina

Uoči Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada koji se obilježava 12. lipnja stižu zabrinjavajuće i tragične vijesti - broj djece prisiljene na rad po prvi puta u 20 godina raste. Trenutno je 160 milijuna djece diljem svijeta prisiljeno na rad, što je za 8,4 milijuna više nego prije četiri godine, dok pandemija Covida-19 milijune djece koja trenutno nisu prisiljena na rad stavlja u taj rizik, navodi se u izvješću Međunarodne organizacije rada (MOR) i UNICEF-a.

"Ovi novi podaci moraju nas osvijestiti o ovome problemu. Ne možemo samo stajati po strani dok jednoj cijeloj generaciji djece prijeti izrabljivanje", rekao je direktor Međunarodne organizacije rada Guy Rider. "Ulaganja u ruralni razvoj i poljoprivredu su ključna. Nalazimo se na prekretnici i budućnost ovisi o tome kako ćemo odgovoriti na ovu krizu. Krajnje je vrijeme da uložimo novu snagu i energiju da zaustavimo siromaštvo i dječji rad."

Zbog ekonomske krize i zatvaranja škola, djeca rade još dulje i u lošijim uvjetima nego inače, dok je određeni dio djece prisiljen na najgore oblike dječjeg rada zbog gubitka poslova njihovih obitelji. "Ljudi su prisiljeni donositi teške odluke. Apeliramo na vlade da povećaju ulaganja u programe školovanja i programe socijalne zaštite za njihove obitelji kako ne bi niti razmišljali o dječjem radu kao opciji", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Djeca prisiljena na rad su pod izuzetno velikim rizikom od narušavanja fizičkog i mentalnog zdravlja. Rad u tako ranoj dobi i u tolikom opsegu onemogućuje kvalitetno obrazovanje, narušava njihova prava, ograničava njihov razvoj i vodi ka začaranom krugu siromaštva i dječjeg rada.

Među sektorima u kojima je dječji rad najčešći su poljoprivreda (70 posto), usluge (20 posto) i industrija (10 posto). 28 posto djece u dobi između 5 i 11 godina te 35 posto djece između 12 i 14 godina se ne školuju.

Na ovo izvješće MOR-a i UNICEF-a reagirala je i Svjetska konfederacija sindikata (ITUC), ističući kako ovi podaci posramljuju cijeli svijet. "Roditelji ne žele da njihova djeca rade. Prisiljeni su na to kako bi preživjeli i jer ne postoje kvalitetni programi školovanja. Niti jedan roditelj ne bi trebao biti doveden u tu situaciju", rekla je glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram