Aktivnosti projekta „Rad po mjeri čovjeka“

Rad po mjeri čovjeka projekt je Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), u čijoj provedbi kao partneri sudjeluju i Sindikat trgovine Hrvatske (STH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu.

Cilj je projekta povećati sposobnost SSSH i njegovih sindikata u zaštiti prava i poboljšanju uvjeta rada zaposlenih na određeno vrijeme, uključujući i sezonske radnike. Kroz projekt, između ostaloga, želimo informirati radnice i radnike o njihovim pravima te o važnosti i načinima sindikalnog organiziranja.

Projekt se sastoji od dva istraživanja o uvjetima rada zaposlenih na određeno vrijeme i sezonskih radnika, te pet kampanja usmjerenih prema različitim grupama: građanima, zaposlenima na određeno, poslodavcima, radnicima aktivnim u radničkim vijećima i sezonskim radnicima. U sklopu kampanja predviđen je veći broj različitih informativnih i edukativnih događanja, materijala i objava na digitalnim medijima, s ciljem osnaživanja zaposlenih na određeno vrijeme u ostvarivanju svojih radničkih prava, kao i osvještavanja dionika na tržištu rada o načinima na koje mogu pridonijeti povećanju kvalitete radnih mjesta u Hrvatskoj.

U sklopu kampanje namijenjene građanima, organizirali smo dvije tribine - jednu o sigurnosti radnog mjesta koja je održana u ožujku 2021., te drugu o pravu glasa na radnom mjestu koja je održana u travnju. Do kraja projekta u planu je održati još četiri javne tribine. Nadamo se da će epidemiološka situacija dopustiti da ih što više održimo uživo jer takav oblik komunikacije puno bolje potiče uključivanje sudionika. Uz to, održane su i akcije informiranja građana u Zagrebu, a u planu su daljnje akcije u Zagrebu, ali i nekim drugim gradovima.

Kampanja namijenjena sezonskim radnicima vremenski je vezana uz ljetne mjesece i one koji im neposredno prethode. Želeći poručiti da su i sezonski radnici - radnici i da kao takvi, imaju prava te senzibilizirati javnost o često vrlo teškim i napornim uvjetima rada u kojima rade, uz često kršenje njihovih prava, izradili smo letak koji je, uz partnerstvo s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ), distribuiran u različite urede HZZ-a. Aktivisti SSSH su održali i nekoliko terenskih akcija na području Rijeke i Istre s ciljem prikupljanja iskustva radnica i radnika zaposlenih u turizmu, te informiranja o njihovim pravima i važnosti sindikalnoga organiziranja. Slične akcije, samo u većem opsegu, održat će se i prije početka ljetne sezone 2022., a i tada će se uključiti HZZ u proces distribucije letaka kako bi što više sezonskih radnika bilo upoznato s pravima koje imaju.

Kampanja prema radničkim vijećima usmjerena je jačanje sposobnosti radničkih vijeća da nadziru zakonitost zapošljavanja na određeno vrijeme, te će se sastojati od edukacije i naknadne podrške članovima radničkih vijeća u praćenju i nadzoru politike zapošljavanja u svojim radnim sredinama.

Kampanjom usmjerenom prema poslodavcima želimo educirati i osvijestiti poslodavce o konceptu „Rada po mjeri čovjeka“ te nastojati utjecati na njih da shvate važnost i aktivno pridonesu stvaranju kvalitetnih radnih mjesta i boljih radnih uvjeta u svojim poduzećima. Kroz istraživanje o kvaliteti radnog mjesta želimo saznati kako poslodavci vide taj koncept, ali isto tako i s određenim brojem poslodavaca ciljano i intenzivnije raditi na tome da implementiraju promjene u svojoj sredini koje bi doprinijele tome da radno mjesto postane doista po mjeri čovjeka.

Kampanja usmjerena prema zaposlenima na određeno obuhvaća najveći broj pojedinačnih događaja jer uključuje ne samo edukacije o radničkim pravima, već i javna savjetovanja. Dio edukacija i savjetovanja već je održan, većinom online, ali do kraja godine, te tijekom 2022. planiramo intenzivirati provođenje tih aktivnosti. Kampanjom želimo obuhvatiti  što veći broj radnica i radnika, pogotovo mladih, koji rade na određeno kako bismo ih upoznali s njihovim pravima.

Sve dodatne informacije o projektu, izvještaje s pojedinih odrađenih aktivnosti, te pozive na buduće događaje možete pronaći na našoj Facebook stranici Rad po mjeri kao i na našoj web stranici Bez obzira jeste li već sudjelovali na nekoj od aktivnosti, svakako vas pozivamo da nas pratite, te da nam se priključite i pomognete nam doći do što većeg broja radnica i radnika, kao i onih koji će to tek postati.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 996.355,54 kuna, od čega je 85 posto financirano sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt traje 24 mjeseca, a provodi se u razdoblju od 27. srpnja 2020. do 26. srpnja 2022. godine.
Više informacija o fondovima Europske unije potražite na www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram