Europski sudovi presuđuju u korist platformskih radnika

Španjolski, belgijski i talijanski sudovi u posljednjih su mjesec dana donijeli presude o pravima dostavljača koji rade putem digitalnih platformi (tzv. platformski radnici). Te presude pokazuju ono što europski sindikati već godinama zahtijevaju: nužno je odlučno djelovanje Europske unije, bez kojeg se ne može zaustaviti skandalozno postupanje platformi koje odbijaju preuzeti odgovornost koju kao poslodavci imaju.

Sud u Barceloni u Španjolskoj je 12. siječnja ove godine utvrdio kako je 748 radnika Deliverooa lažno samozaposleno te je odredio Deliveroou isplatu 1,3 milijuna eura socijalnih doprinosa.
Talijanski sud u Bolognji je 31. prosinca prošle godine utvrdio kako je Frank, algoritam Deliverooa, diskriminirao vozače koji su izostali s posla zbog sudjelovanja u štrajku ili zbog bolovanja i skrbi za članove obitelji.
Belgijska vlada odnosno njen upravni odbor za radne odnose je 13. siječnja 2021. utvrdio kako uvjeti rada u Uberu nisu kompatibilni sa statusom samozaposlene osobe i pozvao platforme da svojim radnicima dodijele status koji odražava njihove stvarne radne uvjete.

Europska komisija bi 24. veljače trebala pokrenuti konzultacije o “poboljšanju uvjeta rada platformskih radnika”, no Europska konfederacija sindikata (ETUC) upozorava kako upravo ove nedavne presude ukazuju na potrebu za konkretnim djelovanjem EU kako bi natjerala platforme da preuzmu odgovornost koju kao poslodavci imaju prema svojim radnicima.

Konfederalni tajnik ETUC-a Ludovic Voet, izjavio je: “Nacionalni sudovi i vlade dosljedno utvrđuju da platforme narušavaju prava radnika na pristojnu plaću i uvjete rada. Dok takve presude čine važan pravni presedan, one samo osiguravaju pravedan tretman za pojedince ili manje skupine radnika, a tvrtke i dalje mogu neometano iskorištavati milijune drugih. Zato zahtijevamo da Europska komisija hitno pokrene inicijativu koja će napokon u svim državama članicama zaustaviti iskorištavanje radnika platformi putem lažnog samozapošljavanja.“

Osim što ove presude ukazuju na potrebu konkretnih europskih zakonodavnih inicijativa, ukazuju i na važnost i učinkovitost pokretanja sudskih sporova protiv digitalnih platformi te prije svega na potrebu organiziranja platformskih radnika.

Izvor: ETUC
Foto: Unsplash

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram