Funkcioniranje vrtića upitno zbog uvjeta rada odgojitelja

Sindikat obrazovanja medija u kulture Hrvatske (SOMK) upozorio je jučer na probleme koji se pojavljuju u provedbi epidemioloških uputa u dječjim vrtićima, a posebno na njihov utjecaj na radne uvjete odgojitelja.

„Radnici su na granicama fizičke i psihičke iscrpljenosti, te je uskoro moguće očekivati probleme u normalnom funkcioniranju dječjih vrtića“, rekla je Božica Žilić, predsjednica SOMK-a, na konferenciji za medije održanoj ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Upute predviđaju da nema miješanja grupa, zajedničkih dežurstava, pa čak niti preklapanja rada odgojitelja u vrijeme kad se djeca pripremaju za ručak ili popodnevni odmor. Osim što je sam/a s djecom, odgojitelj/ica pritom mora preuzeti i poslove čišćenja i pranja, jer spremačicama nije dopušteno biti u grupi.

U SOMK-u su uvjereni da je problem moguće riješiti i da se rad može organizirati tako da se smanje epidemiološki rizici, ali i osiguraju prihvatljivi uvjeti rada odgojitelja.

„Za vrtiće treba pripremiti posebne upute, a ne očekivati da se provode iste kao i u školama, jer to jednostavno nisu djeca iste starosti ni isti uvjeti rada“, ističe Božica Žilić.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije uključilo SOMK u izradu mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine, pa nisu mogli upozoriti na probleme ni predložiti moguća rješenja.

„Ne bude li sluha za dijalog, spremni smo svaki dan ispred Ministarstva organizirati nove akcije. U Zagreb će dolaziti ljudi iz svih krajeva Hrvatske i govoriti o svojim iskustvima i uvjetima rada“, upozorila je Žilić.

Nakon konferencije za medije, predstavnici SOMK-a pozvani su na sastanak u Ministarstvo, a odgovori na postavljena pitanja i predložena rješenja organizacije rada obećani su im u roku od tri dana.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram