Gotovo dva milijuna radnika umrlo od posljedica rada

Međunarodna organizacija rada (MOR) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuju kako je 2016. godine od ozljeda i bolesti povezanih s radom u svijetu umrlo 1.9 milijuna ljudi.

Nezarazne bolesti odgovorne su za 81 posto svih umrlih radnika, a među onima koje su odnijele najviše života su kronična opstrukcijska bolest pluća (450.000), moždani udar (400.000) i srčani udar (350.000). Profesionalne bolesti odgovorne su za preostalih 19 posto umrlih radnika.

Od 19 rizičnih faktora koji su obuhvaćeni procjenom MOR-a i WHO-a, najopasnijim se pokazao prekomjeran rad zbog čijih je posljedica umrlo oko 750.000 radnika diljem svijeta.

"Šokantno je vidjeti koliko ljudi njihov posao doslovce ubija. Ovo izvješće mora osvijestiti i nacionalne vlade i tvrtke da zaštite zdravlje radnika i osiguraju njihovu sigurnost", rekao je predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Iako je na svjetskoj razini broj smrtnih slučajeva kao posljedica ozljeda i bolesti povezanih s radom, pao za 14 posto u razdoblju od 2000. do 2016. godine, primjetan je rast smrti od srčanog udara (za 41 posto) i moždanog udara (19 posto) koji su posljedica prekomjernoga rada.

U izvješću MOR-a i WHO-a stoji kako bolesti i ozljede na radu smanjuju produktivnost i mogu imati katastrofalne posljedice na prihode kućanstava.

Ovo izvješće omogućit će donositeljima odluka praćenje smanjivanja broja radnika uslijed smrti povezanih s radom na nacionalnoj, regionalnoj i svjetskoj razini, što će rezultirati kvalitetnijim podacima za još bolje planiranje, implementaciju i evaluaciju mjera potrebnih za zdravija radna mjesta i sigurnost radnika. Trenutačno stanje je takvo da je potrebno aktivnije djelovati kako bi radna mjesta bila zdravija, sigurnija i socijalno pravednija.

Svaki rizični faktor u ovome izvješću podrazumijeva preventivne mjere. Primjerice, sprečavanje prekomjernog rada zahtijeva propisivanje maksimalnog broja radnih sati.

"Ove procjene važan su izvor informacija o bolestima koje se javljaju kao posljedica rada i mogu pomoći u oblikovanju politika za stvaranje zdravijih i sigurnijih radnih mjesta. I vlade i poslodavci i radnici mogu poduzeti mjere kojima bi se smanjila izloženost rizičnim faktorima na radnome mjestu. Ti rizični faktori mogu se smanjiti i uvođenjem promjena u organizaciju i sustav rada. Ondje gdje se izloženost rizicima ne može spriječiti, zaštitna oprema mora biti dostupna", rekao je predsjednik MOR-a Guy Ryder.

Najveći udio zabilježenih smrti povezanih s radom primijećen je kod muških radnika u jugozapadnoj Aziji i zapadnom Pacifiku te kod radnika starijih od 54 godine.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram