Građani žele promjenu Zakona o radu zbog bolje zaštite radnika

RTL je ovog tjedna objavio rezultate istraživanja koji pokazuju da većina građana (62 posto) podržava promjene Zakona o radu. Glavni razlog podrške pritom je bolja zaštita radnika.

Vlada RH krajem kolovoza počela je najavljivati nove izmjene Zakona o radu, spominjući pritom potrebu bolje zaštite radnika, ali i povećanja konkurentnosti poslodavaca.

Dok ostaje za vidjeti na kojim područjima i kako točno Vlada namjerava bolje zaštititi radnike, jasno je da „povećanje konkurentnosti poslodavaca“ znači da se neka radnička prava istovremeno planiraju smanjivati.

Poslodavci i njihove udruge pozdravljaju otvaranje rasprave o zakonskim izmjenama. Sindikati, s druge strane, ističu da su optužbe da je Zakon o radu nefleksibilan i zastario neistinite.

„Zakon o radu vrlo je fleksibilan i na nizu područja daje radnicima i poslodavcima mogućnost da se međusobno dogovore i sami reguliraju primjenu zakonskih načela u praksi. Nažalost, poslodavci izbjegavaju ono što Zakon predviđa, a to je da kao akteri na tržištu rada, zajedno s radnicima i sindikatima, sami razrađuju funkcioniranje radnih odnosa i uređuju ih kroz kolektivne ugovore. Umjesto toga, oni žele da im se sve regulira i servira kroz Zakon o radu“, objašnjava predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

U SSSH ističu da su spremni razgovarati o svakom institutu Zakona o radu, ali na temelju konkretne analize i dokaza o tome da problemi zaista postoje u praksi, a ne paušalnih ocjena da zakon ne valja.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram