Hoće li radnici u trgovini napokon dobiti slobodnu nedjelju?

Ovog tjedna Vlada je pokrenula (još jedan) pokušaj reguliranja rada trgovina nedjeljom, što je tijekom predizborne kampanje bilo jedno od obećanja HDZ-a. Prema najavama, razmatra se model u kojem bi trgovine smjele raditi samo određeni, manji broj nedjelja tijekom godine.

S obzirom na važnost radnog vremena za kvalitetu radnog mjesta, odnosno ravnotežu radnog i privatnog života, značajno ograničenje rada trgovina nedjeljom znatno bi poboljšalo radne i životne uvjete oko 140 tisuća hrvatskih radnica i radnika zaposlenih u trgovini.

Iako mnogi radnici u trgovini danas ostvaruju dan tjednog odmora na neki drugi dan u tjednu, jasno je da takav slobodni dan ne može biti jednako vrijedan kao nedjelja, jer se najčešće ne poklapa sa slobodnim vremenom članova njihove obitelji.

Prema podacima Porezne uprave, potrošnja u trgovinama je nedjeljom najmanja u tjednu. Iako neke djelatnosti, kao što su pojedine javne službe i ugostiteljstvo, iz očitih razloga moraju raditi i nedjeljom, u djelatnosti trgovine za to nema ni ekonomskih ni društvenih razloga.

Kako u trgovini već postoji nedostatak radnika, ograničenje rada nedjeljom ne bi trebalo dovesti do otkaza ni smanjenja plaća.

Zabrana ili znatno ograničenje rada trgovina nedjeljom postoji u otprilike polovici država članica Europske unije, uključujući Njemačku, Austriju, Francusku i Španjolsku.

Prema istraživanju Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o radnom vremenu, koje je na reprezentativnom uzorku u prosincu 2019. g. provela agencija Hendal, 80 posto građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom.

Rasprava o ovom zakonskom rješenju trebala bi se voditi unutar radne skupine u koju su uključeni predstavnici sindikata i udruga poslodavaca. Vlada je najavila donošenje zakona do kraja godine.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram