Hrvatska dobila prvi sindikat za radnike digitalnih platformi

S obzirom na krajnje nezavidan položaj radnika koji rade putem digitalnih platformi kao što su Glovo, Wolt, Uber i Bolt i kontinuirano kršenje njihovih prava, nekolicina radnika koji obavljaju taj posao osnovali su Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP). Sindikat je pridružen Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

U priopćenju o osnutku novog sindikata, ističe se niz problema koji su rezultat nepostojanja nikakve zakonske regulative ovakvoga načina rada, iako je od dolaska prvih digitalnih platformi u Hrvatsku prošlo gotovo osam godina.

Među ostalim, takvi radnici nemaju pravo na utvrđenu minimalnu cijenu njihova rada, plaćeno bolovanje, godišnji odmor, osiguranje od nezgode na radu i ostala prava koja proizlaze iz radno-pravnog statusa radnika. Stoga je krajnji cilj novog sindikata utvrđivanje radno-pravnog statusa radnika za osobe koje rade putem digitalnih platformi, ali i statusa poslodavca za platforme koji će ih obvezati da osiguraju sva prava koja im, kao radnicima, pripadaju.

- Cinično nas nazivajući partnerima, digitalne platforme same, jednostrano odlučuju o našim plaćama i uvjetima rada, pritom perući ruke od odgovornosti i obaveza koje bi trebale imati prema nama. Naš odnos s platformama nije partnerski, već radni jer ima sve najvažnije karakteristike radnog odnosa. Preuzeli smo sav rizik poslovanja – sve troškove rada snose vozači i dostavljači, a platforme, bez kune troška, a kroz visoku proviziju koju im uplaćujemo, ostvaruju golem profit, rekao je predsjednik SRDP-a Mile Krivokuća.

Nedostatak ikakve zakonske regulacije platformskoga rada dovodi do brojnih malverzacija i kršenja prava. Tajnica novoosnovanog sindikata Iva Filipović upozorila je na brojne primjere neisplate plaća, doprinosa, rada na crno i slično.

Agregatori, odnosno tvrtke i/ili obrti preko kojih radnici rade te s kojima imaju potpisan ugovor o radu ili neki drugi ugovorni odnos, nelojalna su konkurencija i natječu se u smanjivanju prava radnika, govori Filipović te navodi kako su nadzor i stroge sankcije imperativ u osiguravanju boljih uvjeta i prava platformskih radnika.

Među ostalim problemima navodi se i niska cijena kilometra koja kontinuirano pada i trenutno je, u slučaju vozača taksija, višestruko niža od onih u tvrtkama koje se bave pružanjem taksi usluga.

- Radnici nemaju nikakvog prava glasa u određivanju cijena prijevoza ili dostava. Platforme samoinicijativno i bez objašnjenja mogu ponuditi niže cijene usluga. Upravo se to dogodilo na zimu 2020., kada je uslijed pandemije potražnja za taksistima i dostavljačima pala. Platforme su tada odlučile dodatno spustiti cijene za 20 posto. U toj situaciji vozači su bili posve nemoćni, te su bili prisiljeni voziti po 20 posto nižim cijenama od standardnih, što je neodrživo za poslovanje, govori Krivokuća te dodaje kako je s takvim cijenama potrebno provesti i po 12 sati dnevno kako bi se, uz sve troškove, poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, servisa, praonica i goriva, mjesečno zaradilo 4.000 - 5.000 kuna.

Osim toga, iz SRDP-a govore i kako su radnici ostavljeni na milost i nemilost aloritmima platformi zbog kojih svi vozači nemaju jednake uvjete rada. Naime, zbog jedne odbijene vožnje ili dostave, a pogotovo nakon nekoliko slobodnih dana ili bolovanja, platforme kažnjavaju radnike, dodjeljujući im udaljenije vožnje ili fizički napornije dostave.

Naša je dužnost govoriti u ime tisuća radnika u Hrvatskoj koji se bave platformskim radom. Platformski rad u Hrvatskoj trenutno je festival bezakonja, nereda, nelegalnih praksi i, naposljetku, zakinutih radnika kojem odmah treba stati na kraj, rekao je Krivokuća te pozvao radnike da im se jave sa svojim problemima te da im se pridruže kako bi se zajedno izborili za dostojanstvene uvjete rada.

S obzirom na trenutno pozitivan zamah koji se događa u Europi i svijetu, gdje radnici tuže digitalne platforme, a sudovi donose presude u njihovu korist, pokazujući kako su u pravu kada se bore za svoja prava, te nadolazeće izmjene Zakona o radu kojim se namjerava urediti pitanje rada na digitalnim platformama, SRDP u takvim okolnostima vidi svoju priliku izboriti se za zakonsku regulaciju njihova statusa i bolje uvjete rada.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram