Hrvatski, makedonski i crnogorski sindikati udružili snage u zaštiti sezonskih i migrantskih radnika

Na inicijativu Konfederacije slobodnih sindikata Makedonije (KSS), sklopljen je Memorandum o razumijevanju u trilateralnoj prekograničnoj suradnji s ciljem zaštite i unapređenja prava sezonskih i migrantskih radnika u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Memorandum su potpisale sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) , Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Konfederacija slobodnih sindikata Makedonije (KSS) i rezultat je konkretizacije dugogodišnje suradnje sindikata na regionalnoj i međunarodnoj razini, prije svega u okvirima Regionalnog sindikalnog vijeća Solidarnost.

Sezonski i migrantski radnici izuzetno su važan dugogodišnji predmet interesa i djelovanja navedenih sindikata. Svjesni velikog odljeva radnika iz Makedonije i Crne Gore u Hrvatsku, ali i iz Hrvatske u druge europske zemlje, te brojnih kršenja njihovih prava i vrlo često teških uvjeta u kojima radnici žive i rade, navedene će središnjice posebne napore uložiti u organiziranje i učlanjivanje sezonskih i migrantskih radnika. Cilj je pružanje zaštite njihovih prava i informiranja o svim pravima relevantnima za vrijeme njihovog rada i boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori. Navedeni će se radnici moći obratiti sindikatima koji su udruženi u središnjice potpisnice ovog Memoranduma, a koji su relevantni za prirodu njihova rada (Sindikat turizma i usluga Hrvatske - STUH). Tako će moći ostvariti besplatnu pravnu pomoć, koja uključuje i sudsku zaštituposredovanje kod poslodavaca o svim pitanjima važnima za njihov radno-pravni i socijalni status te informiranje o pravima i ostalim informacijama relevantnima za rad i boravak za vrijeme sezonskog/migrantskog rada.

Ovaj je Memorandum samo jedna u nizu inicijativa za poboljšavanje pozicije sezonskih radnika i zaštite njihovih prava. Uz dugogodišnje Pravno savjetovalište za upućene radnike, SSSH ovog ljeta planira provesti i terensku kampanju diljem hrvatske obale u svrhu informiranja sezonskih radnika (letak Tvoja prava na sezonskom radu možete preuzeti OVDJE). Također, u tijeku je i provođenje istraživanja o iskustvima sezonskog rada na koje se možete prijaviti OVDJE.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram