I rad od kuće ima radno vrijeme – isključite se i odmorite!

Piše:
Sunčica Brnardić

Za vrijeme epidemije koronavirusa brojni radnici su se gotovo preko noći našli u situaciji da rad obavljaju od kuće. Većina nas se u međuvremenu vratila na svoje uobičajeno mjesto rada, no za očekivati je da će rad od kuće postati sve češći i popularniji - što zbog radnika kojima to odgovara iz raznih razloga, što zbog poslodavaca koji su otkrili da rad od kuće može biti itekako produktivan, ali i pridonijeti brojnim uštedama za njih.

Koje su obveze poslodavca?

Iako u medijima često možemo pročitati suprotno – rad od kuće jest uređen Zakonom o radu i to člankom 17. koji propisuje što je takvim ugovorom o radu potrebno urediti. Iz tih uglavaka možemo pročitati i na što zakonodavac posebno želi da obratimo pozornost kako specifičnost rada izvan prostora poslodavca ne bi utjecala 1) na mogućnost radnika da ostvaruju svoja radna prava te 2) na mogućnost poslodavaca da izbjegnu obveze koje za njih i dalje proizlaze iz radnog odnosa.

Tako je npr. potrebno ugovoriti na koji će se način radnik osposobljavati i usavršavati - na što ima pravo, te posebice uvjeti korištenja opreme za rad. Poslodavac je dužan nabaviti i održavati sredstva za rad odnosno osigurati naknadu troškova radniku koji koristi vlastitu opremu te je to pitanje potrebno dobro urediti i ispregovarati s poslodavcem. Uz to, Zakon propisuje i ugovaranje naknade drugih troškova koje radnik ima vezano uz obavljanje poslova, što je bitno jer se radi o troškovima koje kod rada u prostoru poslodavca snosi poslodavac, poput telefona, struje ili interneta. Zanimljiva je nedavna presuda najvišeg švicarskog suda, koji je tumačeći sličnu odredbu nedavno utvrdio da su poslodavci kod određivanja rada od kuće dužni snositi dio troškova najamnine radnika. U Hrvatskoj takva obveza ne postoji, no naravno da ju je moguće ugovoriti. Naposljetku, poslodavac je i dalje obveznik organiziranja i provođenja zaštite na radu i dužan je osigurati sigurne uvjete za rad.

Radno vrijeme i rad od kuće

Radnom vremenu potrebno je posvetiti posebnu pozornost jer je u nizu savjeta o tome kako organizirati sebe pri radu od kuće - lako smetnuti s uma da je organizacija posla prvenstveno obveza poslodavca. Naime, iako rad od kuće doista može biti određena vrsta privilegije, i dalje se radi o radu koji je ugovoren u određenom radnom vremenu. Radno vrijeme može se ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom urediti na različite načine, bilo da je ono fiksno i u jednakom trajanju (npr. 9-17 sati) ili na neki drugi način koji uvažava potrebu radnika za fleksibilnošću ili usklađivanjem rada s privatnim obvezama. No ono što je bitno jest osigurati praćenje radnih sati, kako bi se mogli uredno obračunavati i isplaćivati prekovremene sate i na drugi način kontrolirati da radno vrijeme ostane u granicama zakona. Rad od kuće ne smije značiti više radno opterećenje ili standarde, a količina i rokovi za izvršenje posla ne smiju onemogućiti korištenje prava na odmore predviđene zakone (npr. stanka, dnevni tjedni I godišnji odmor).

Preklapanje privatnog i poslovnog života s potrebom da se stalno bude na raspolaganju (koja često dolazi u paketu s radom na daljinu) dovode do toga da radnici nerijetko rade puno više. Najnovije istraživanje na razini EU pokazuje da ljudi koji redovito rade od kuće imaju dvaput veću vjerojatnost da će raditi više od 48 sati tjedno i čak 6 puta veću vjerojatnost da će raditi u svoje slobodno vrijeme. To često dovodi do zdravstvenih rizika kao što su problemi sa spavanjem te zato europski sindikati podsjećaju da su poslodavci u organizaciji rada dužni pridržavati se ugovorenog radnog vremena i u najvećoj mogućoj mjeri osigurati da ono bude uobičajeno i redovno.

Ne zaboravite da se imate pravo isključiti i pobrinite se da to pravo možete koristiti! Rad od kuće trebao bi omogućiti radnicima da lakše usklade privatne i poslovne obveze, a ne dodatno opterećivati njihov obiteljski i društveni život. Ako bi se išlo na izmjene zakonodavstva svakako bi trebalo jasnije precizirati pravo radnika da im poslodavac omogući povremeni rad od kuće ako posao to dopušta, kao i uvrštavanje dodatnih zaštitnih odredbi koje omogućavaju da rad od kuće ne pojede i vrijeme za odmor i obitelj.. No važno je znati da se uvjeti rada od kuće uređuju i kolektivnim ugovorom s poslodavcem, a ne samo na temelju pravilnika, individualno ili nepisanom praksom.

Podijeli

Autor/ica

Posljednje

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram