Raditi na određeno: raširenost, regulacija i iskustva rada putem ugovora na određeno vrijeme u Hrvatskoj

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ) objavili su publikaciju "Raditi na određeno: raširenost, regulacija i iskustva rada putem ugovora na određeno vrijeme u Hrvatskoj". Publikacija "Raditi na određeno" predstavlja prvo sveobuhvatno istraživanje te vrste u Hrvatskoj te bi trebala doprinijeti boljem razumijevanju rada na određeno, položaja zaposlenih na određeno i različitih aspekata njihove marginalizacije.

Publikacija je proizašla iz opsežnog partnerskog rada SSSH i IDIZ-a u okviru projekta „Rad po mjeri čovjeka“, kao i svijesti kako su javne politike vezane uz tržište rada nedostatno temeljene na empirijskim dokazima, odnosno dokazima iz prakse. U tom smislu, publikacija predstavlja nastavak zagovaračkih napora SSSH da i vlastitim doprinosom istraživanjima utječe na poboljšanje javnih politika, ali i doprinese razvoju dijaloga između znanstvene zajednice i aktera socijalnog dijaloga.

Šest poglavlja publikacije Raditi na određeno okuplja priloge autor/ica i istraživač/ica Tea Matkovića (koji je ujedno i urednik), Katarine JaklinJelene Ostojić i Sunčice Brnardić, koji iz različitih disciplinarnih perspektiva, temeljem više analitičkih izvora i nadovezujući se na dosadašnje spoznaje, osvjetljavaju problem rada na određeno vrijeme u Hrvatskoj. Publikacija donosi i preporuke za intervencije na tržištu rada, s ciljem da rad na određeno postane iznimka za točno određene slučajeve a da tako zaposleni rade u uvjetima što bližima radu po mjeri čovjeka.

Rezultati istraživanja javnosti su predstavljeni na online konferenciji 25. siječnja 2022.

„Publikacija je od vrijednosti za donositelje i provoditelje zakonskih odredbi, a predstavlja i odličnu podlogu za usmjeravanje mogućih pregovaranja o pravnoj regulaciji rada na određeno, ali i rada općenito.“, ocjenjuje recenzentica publikacije dr. sc. Valerija Barada, izv. prof. sa Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Korisnost publikacije ističe i drugi recenzent, dr. sc. Hrvoje Butković, viši znanstveni suradnik Instituta za razvoj i međunarodne odnose koji napominje kako publikacija na jasan i pristupačan način prikazuje najvažnije probleme vezane uz rad na određeno u Hrvatskoj i moguća rješenja, te ih sagledava iz brojnih do sada rijetko problematiziranih aspekata.

Publikacija je nastala u okviru projekta „Rad po mjeri čovjeka“ financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u sklopu natječaja „Tematske mreže društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja tržišta rada“
(UP.04.2.1.06.). Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost SSSH i IDIZ-a.

Cjeloviti tekst publikacije preuzmite na poveznici.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram