Zašto (i kako) Vlada ide u krivom smjeru: Destimuliranje zapošljavanja na određeno vrijeme

Piše:
radpomjeri.eu

Završile su konzultacije Vlade sa sindikalnim središnjicama i udrugom poslodavaca oko izmjena i dopuna Zakona o radu. U serijalu od četiri teksta analiziramo četiri područja koja je kao prioritet postavila Vladina strana, te prijedloge za njihovo uređivanje koji su nam u tom smislu već sada poznati.

Destimuliranje zapošljavanja na određeno vrijeme

Ako živite u Hrvatskoj, sigurno ste već čuli da je Hrvatska europski rekorder prema udjelu ugovora na određeno vrijeme, a pogotovo onih koji su izrazito kratki odnosno kraći od tri mjeseca.  Vlada nastoji pronaći zakonska rješenja kako bi destimulirala zapošljavanje na određeno vrijeme u korist zapošljavanja na neodređeno vrijeme i sudeći po svemu, to namjerava „napraviti“ na dva potpuno pogrešna načina:

 

  • olakšavanjem otpuštanja na neodređeno vrijeme
  • kozmetičkim rješenjima koja se tiču ugovora na određeno, a koja ne pogađaju bit problema


Krenimo od ovog drugog. Zapošljavanje na neodređeno vrijeme standardni je način zapošljavanja te zakon jasno kaže da je zapošljavanje na određeno dopušteno samo iznimno i to kada je iz objektivnih razloga jasno zbog čega radni odnos treba završiti s određenim danom – npr. kolegica koju mijenjate se vraća s porodiljnog ili završava projekt na kojem ste zaposleni. Ugovori na određeno i ugovori na neodređeno dakle nisu spojene posude.

Razlog zašto imamo tako veliki udio ugovora na određeno vrijeme je zato što poslodavci zlouporabljuju mogućnost zapošljavanja na određeno kad ona nije zakonski dopuštena. Pravi put bi, dakle, bio razmišljati o tome na koje sve načine zauzdati takve zlouporabe – preciznije i restriktivnije formulirati dopuštene razloge za zapošljavanje na određeno vrijeme ili dati radnicima mogućnost žalbe ako smatraju da trebaju dobiti ugovor na neodređeno jer je riječ o poslovima za kojima postoji stalna potreba. Umjesto toga, vjerojatnije je da će Vlada ići u smjeru samo ograničavanja ukupnog broja ugovora koji se jednom radniku uzastopno mogu tako dati. Može li ovo doista smanjiti udio zaposlenih na određeno vrijeme?

Nastavno na to, ideja da će se udio ugovora na određeno smanjiti zato što će poslodavcima biti olakšano otpuštanje kod zapošljavanja na neodređeno je rješenje na tragu toga da pacijenta kojeg boli trbuh treba još jače udariti u glavu kako bi bol u trbuhu prestala. U Vladi dobro ističu da je potrebno smanjiti segmentaciju na tržištu rada (razlike u položaju između onih sa stalnim zaposlenjem i onih koji se zapošljavaju privremeno), ali zapanjujuće je da smatraju da je za to potrebno sveukupno smanjiti razinu radničkih prava! Ako je želja destimulirati povoljnost koju poslodavac ostvaruje kod zapošljavanja na određeno vrijeme, onda bi trebalo odrediti da po završetku radnog odnosa i zaposleni na određeno imaju pravo na otpremninu.

Kako bi ovo sve točno moglo utjecati na povećanje stope zaposlenosti ili još bolje, zaustavljanje iseljavanja kako Vlada tvrdi? Potpuno je jasno da je stavljanje ove teme na agendu zapravo izlika kako bi se provela još jedna runda fleksibilizacije koju traže veliki poslodavci. Ne možete poduzimati rješenja koja se tiču sigurnosti radnika, dok je s druge strane paralelno potkopavati, a još je ciničnije uvjeravati nas da je jedno s drugim zapravo povezano.

Angažmanom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Vlada se u ključnim strateškim razvojnim dokumentima obvezala da će u sljedećih 10 godina značajno smanjiti udio zaposlenih na određeno vrijeme – no hoće li to 'nadoknaditi' instalacijom i afirmiranjem drugih 'inovativnih' oblika rada i poput rada putem platforme i dodatnog rada za drugog poslodavca? To ćemo pitanje analizirati u narednom periodu.

U sljedećem tekstu – je li rad od kuće stvarno zakonom neuređen kako nam govore, ili je neuređena samo – država?

Rad po mjeri objavljuje blogove koji se bave popularizacijom i kritičkim promišljanjem tema vezanih uz radnička prava, radničko organiziranje i sindikalizam. Stavovi autora izneseni u blogovima nisu nužno i službeni stavovi izdavača stranice SSSH. Imate ideju o kojoj želite pisati i objaviti blog na Radu po mjeri? Javite nam se na radpomjeri@sssh.hr.

Podijeli
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram