Izrabljivanje od kuće

Sindikati upozoravaju da se iza najavljenih izmjena Zakona o radu krije alibi za daljnje derogiranje prava radnika, posebno onih koji rade od kuće

Pandemija koronavirusa popularizirala je rad od kuće koji se nameće kao glavni povod za izmjene Zakona o radu, a koje Vlada kani provesti na jesen. S tim u svezi opravdano je posumnjati da je pitanje ‘obavljanja poslova od kuće’ ili u drugom prostoru koji nije prostor poslodavca, što je već regulirano člankom 17. postojećeg Zakona o radu, samo alibi za derogiranje postojećih radnih prava, ponajprije zbog toga jer najava izmjena dolazi nakon pritisaka Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja u svakoj prilici pokazuje želju za daljnjom fleksibilizacijom radnih odnosa. Također, za vrijeme proljetnog lockdowna nismo čuli nikakve konkretne primjedbe o tome što aktualni zakon čini neprimjenjivim.

Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), kaže za Novosti da u tom svjetlu treba čitati i zahtjeve HUP-a u vezi regulacije rada od kuće. Ona upozorava na moguću relaksaciju propisa o zaštiti na radu, radnog vremena, neoporezivanju naknade troškova, odnosno svega onoga što se negativno odražava na prava radnika.

- Puno je poduzeća u međuvremenu ugovorima bez ikakvog problema reguliralo rad od kuće kao mogućnost za svoje članove. Voljeli bismo iz perspektive Ministarstva rada vidjeti analitičku podlogu što to u zakonu nedostaje ili što bi i zašto trebalo mijenjati. Naime, radi se o stavkama koje su prvenstveno predmet ugovaranja i pregovaranja s radnicima, a što poslodavci pritiscima na izmjenu zakona nastoje izbjeći. HUP bi svojim članovima trebao pomagati da iskoriste mogućnost pregovaranja i ugovaranja s radnicima i njihovim predstavnicima kako bi se konkretiziralo ono što je potrebno vezano uz rad od kuće, no umjesto toga, kao i uvijek, traže da im se sve zakonski servira - kaže Brnardić.

SSSH-u smatraju da Zakon o radu ne treba mijenjati jer dobro funkcionira kao temeljni propis. Pa ipak, domeće naša sugovornica, potrebno je još puno poraditi na unaprjeđenju njegove primjene, prije svega razvijanjem sustava kolektivnog pregovaranja, za što u Hrvatskoj, nažalost, nemaju odgovornog partnera. U svakom slučaju, kaže Brnardić, dođe li do otvaranja postupka izmjena Zakona o radu, SSSH će iznijeti niz zahtjeva koji se odnose na povećanje zakonskih prava radnika i unaprjeđenje njihovog položaja. Zbog rada od kuće, dodaje sindikalistkinja, nikako ne smije doći do rastakanja osnovnih prava i obaveza radnika i poslodavaca iz radnih odnosa.

- Naši članovi smatraju da rad od kuće ni na koji način ne smije biti teret za radnike, a pogotovo ne za njihov obiteljski i društveni život, iako većina njih zbog opisa posla nema mogućnost rada od kuće. U najboljem slučaju, rad od kuće trebao bi biti povremen izbor za radnika, a ne samo pandemijska nužnost ili način da poslodavac ostvari uštede uz održanu produktivnost. Poslodavac je i nadalje obavezan organizirati posao, obveznik je također zaštite na radu po posebnom zakonu, a radnici i dalje rade u ugovorenom određenom broju sati, pri čemu raspored može uvažiti eventualnu potrebu radnika za fleksibilnošću. U svakom slučaju, moraju se poštivati granice privatnog i poslovnog, pravo na isključivanje kako radnik ne bi poslodavcu bio neprestano dostupan te omogućiti praćenje radnih sati kao i dodatno plaćanje prekovremenog rada - kaže Sunčica Brnardić.

Stoga je za radnike važno da su upoznati sa svojim pravima i da razumiju kako se ona primjenjuju u kontekstu rada od kuće, kako bi se bolje postavili prema poslodavcima i ispregovarali svoju poziciju. Sindikat svojim članovima tako preporučuje da rad od kuće uvijek urede kolektivnim ugovorom.

Izvor: Novosti

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram