Izvrsni rezultati eksperimenta s četverodnevnim radnim tjednom

U sklopu eksperimenta koji se provodio od 2015. do 2019. godine na Islandu, radnici su primali istu plaću za manji broj odrađenih sati. Rezultat: "iznimno uspješan", rekao je voditelj studije Will Stronge.

Među zaključcima studije navodi se kako je produktivnost radnika koji su sudjelovali u eksperimentu ostala ista ili se povećala. Kao rezultat toga, sindikati su ispregovarali promjene u radnom vremenu te je velika većina radnika (86 posto) na Islandu prešla s 40-satnog radnog tjedna na 35-satni, uz isti iznos plaće.

Radnici koji su radili skraćeno pokazivali su niže razine stresa i preopterećenosti te su postigli kvalitetniju ravnotežu privatnog i poslovnog života, uz više vremena za obitelj, druge aktivnosti i hobije.

"Ovo je najobuhvatnije istraživanje skraćenja radnog vremena u javnom sektoru, a rezultati su iznimno pozitivni i izvan svih očekivanja", rekao je Stronge.

Istraživanjem je obuhvaćeno 1 posto islandskih radnika (oko 2 500) u predškolskom odgoju, administrativnim poslovima i bolnicama.

U Hrvatskoj je, s druge strane, potpuno drugačija priča. Hrvatska je, uz Grčku, zemlja Europske unije u kojoj se najdulje radi. Istraživanje koje je proveo Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje kako 97 posto radnika radi u punom radnom vremenu od 40 sati tjedno, dok pet dana u tjednu radi 71 posto, a šest dana 21 posto ispitanika. Posebno je poražavajuć podatak da dvije trećine ispitanika ponekad radi prekovremeno, a od njih, 38 posto prekovremeno radi jednom tjedno ili češće.

O temi skraćivanja radnoga vremena govorila je i savjetnica SSSH za radno i socijalno pravo Sunčica Brnardić koja smatra kako je to dobar smjer u kojem bi definitivno trebalo ići. Pri implementaciji takvog smjera, smatra Brnardić, trebalo bi usvojiti sektorski pristup. To znači da sve djelatnosti, pa i tvrtke nemaju jednaku potrebu za radom te da bi u skladu s time trebalo regulirati radno vrijeme kroz kolektivne ugovore. Takav trend postoji u zemljama sa snažnom tradicijom sindikalnog organiziranja radnika gdje je skraćeno radno vrijeme izboreno kolektivnim ugovorima. Takva je iskustva potrebno preslikati i na Hrvatsku - kroz sindikalno organiziranje i poticanje zakonskog okvira koji omogućuje kolektivno pregovaranje te mogućnost da radnici da sami pregovaraju o svojem radnom vremenu.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram