Jaz u plaćama između spolova - 12,7 posto

Prijedlog Direktive o transparentnosti plaća uspješno je prevladao zadnju prepreku, nakon što je Europski parlament usvojio konačni tekst. Direktiva je osmišljena da ukloni jaz u plaćama između spolova koji trenutno iznosi 12,7 posto. Ta razlika u plaći ima dugoročan učinak na kvalitetu života žena, povećava rizik od njihove izloženosti siromaštvu i održava razliku u mirovinama, koja u EU-u iznosi 33 posto.  To pitanje potrebno je što prije riješiti i zbog krize uzrokovane pandemijom  COVID-19 i njezine gospodarske i društvene posljedice koje su posebno pogodila radnice.

Ovom direktivom zabranila bi se klauzula o tajnosti plaća i pravo radnica i njihovih sindikata da traže transparentne informacije o plaćama, a države članice imale bi tehnički rok do 2026. da direktivu implementiraju u svoj nacionalni zakonodavni sustav. Ipak Europska konfederacija sindikata (ETUC) vjeruje da su radnice već predugo čekale na jednaku plaću i poziva zemlje članice da odmah provedu direktivu.

Radnice su već više od 45 godina čekale da se provedu zakoni EU-a o jednakim plaćama, tako da nema vremena za gubljenje u provođenju direktive o transparentnosti plaća. Žene su nerazmjerno pogođene krizom troškova života zbog razlike u plaćama između spolova i ne mogu si priuštiti da izgube još tisuće u sljedeće tri godine zbog nedjelovanja vlade, izjavila je glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch.

Direktiva o transparentnosti plaća

1) obvezu poslodavca da kandidatima za posao daju informacije o početnoj plaći ili mogućem rasponu početne plaće;

2) pravo radnika da zatraži podatke o plaći i platnim razredima prema spolu za jednak rad;

3) obvezu poslodavaca s 250 i više radnika da objave informacije o razlici u plaćama između njihovih radnika i radnica te da za interne potrebe objave informacije o razlici u plaćama između radnica i radnika raščlanjene po kategorijama

4) obvezu provedbe procjene plaća u suradnji s predstavnicima radnika, ako se u izvješćima o plaćama otkrije rodni jaz u plaćama veći od 5 posto.

Analiza istraživačkog centra ETUC-a, Europskog sindikalnog instituta (ETUI), pokazala je da ako se razlika u plaćama među spolovima nastavi na sadašnjoj razini svaka godina bez akcije koštala bi žene u prosjeku 4.256 €, a ako bi vlade čekale do 2026. godine, žene bi izgubile između 1.872 i 36.334 €. Žene u Austriji, Danskoj i Njemačkoj mogu  izgubiti ako se razlika u plaćama među spolovima nastavi.

 

Fotografija: ETUC

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram