Kako je Vlado obranio kolegice od mobinga nadređenih

Autor:
radpomjeri.eu

Vlado Kos sindikalni je povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) u jednoj privatnoj tvrtki već više od 20 godina. Vlado se istaknuo u nizu sindikalnih aktivnosti, a ovaj razgovor vodimo na temu nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu, točnije mobinga koje su doživjele njegove kolegice te on sam.

Mobing šefice nad čitavim odjelom računovodstva

Prvo iskustvo sa mobingom u tvrtki gdje radi imao je kada je voditeljica računovodstva vršila mobing nad zaposlenicama svog odjela više od godinu dana. Vlado navodi, žene su, s razlogom, bile zabrinute i za svoje radno mjesto i za svoje zdravlje, te su se bojale javno reći što im se sve događalo. Iako su se obratile Vladi, kao sindikalnom povjereniku, nažalost, bez materijalnih dokaza Vlado na početku nije mogao puno napraviti.

Žene u tom odjelu bile su na različite načine šikanirane. Šefica im je zadavala različite poslove na kraju radnog vremena tako da su morale ostati duže, bez obzira što su taj posao mogle napraviti puno ranije. Provjeravala je i branila im da hodaju po hodniku, ispitivala ih je zašto i koliko puta idu na wc, opominjala da preglasno hodaju hodnikom, branila im da razgovaraju i druže se s drugim kolegama. Jednoj zaposlenici je čak zabranila da poslije 12 sati koristi telefon iako joj je to bilo u opisu posla, zvanje kupaca.

Nakon niza razgovora sa svojim kolegicama, Vlado ih je uvjerio da vode dnevnik mobinga s točnim podacima u kojima su doživljavale mobing, od opisa situacija, zadataka, svjedoka, vremena i perioda. Uz to, Vlado je razgovarao s Upravom, međutim, rješavanje ovog problema bilo je teže jer je ta šefica računovodstva koja je vršila mobing bila ujedno i članica Uprave.

Stvari su se počele odmotavati i rješavati kada je jedna kolegica, najmlađa kolegica koja je radila na određeno i koja je isto doživljavala mobing, javno odlučila suprotstaviti se. Naime, ona je osim što je bila šikanirana, dodatno nije dobivala nikakve radne zadatke.

Tada su se zajedno radnica i povjerenik obratili Udruzi Mobing. Ujedno je Vlado pokrenuo prikupljanje potpisa kolegica koje je mobingirala šefica računovodstva. Nakon prikupljenog popisa te dopisa Udruge Mobing prema Upravi, Vlado je inicirao još jedan sastanak s Upravom. Sve ove situacije su potaknule Upravu da riješe problem te donesu privremene mjere. Nakon svih tih akcija Uprava i sindikat su dogovorili redovite mjesečne sastanke Uprave i sindikata sa šeficom računovodstava u periodu od 6 do 12 mjeseci, na kojima su se iznosila iskustva radnica. Šefica se privremeno primirila i suzdržavala se, međutim naravno, zaposlenice su i dalje bile u strahu od njezinih reakcije, imale su narušeno fizičko i psihičko zdravlje te su se i dalje bojale iznositi situacije nasilja i uznemiravanja. Nakon više od godinu dana Uprava je ipak odlučila da šefica dobije otkaz, uz neko drugo obrazloženje razloga za otkaz, zbog navodnog restrukturiranja.

U slučaju iskustva mobinga, diskriminacije ili bilo kojeg drugog oblika nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu radnici se, osim sindikalnom povjereniku , mogu obratiti i pravnicima sindikata, kao i osobi zaduženoj za zaštitu dostojanstva. Izrazito je važno da ta osoba bude od povjerenja radnika. Osim toga, moguće je obratiti se i Udruzi Mobing koja djeluje primarno u zaštiti od mobinga, savjetovanjem, pravnom i psihološkom pomoći. Često se događa da kada poslodavac primi dopis od Udruge Mobing, radi zaštite svog ugleda i poslovanja, puno ažurnije rješava slučajeve nasilja i uznemiravanja u svojoj tvrtki.

Radnica protiv direktora koji mobingira

Drugo iskustvo mobinga kojem je Vlado svjedočio bilo je kada je zaposlenicu  u marketingu mobingirao direktor komercijale. Ta zaposlenica prvo se obratila Vladi, sindikalnom povjereniku, a zatim osobi za zaštitu dostojanstva koja je bila zadužene za takve stvari u tvrtki. Međutim, zbog položaja tog direktora u tvrtki koji je radio više od 20 godina u toj tvrtki, osoba zadužena za zaštitu dostojanstva savjetovala ju je da ništa ne poduzme.

Kap koja je prelila čašu bila je kada se direktor, u hodniku, ispred drugih kolega derao na zaposlenicu iz marketinga, optužujući je za neke stvari na u potpunosti nasilan način, pritom joj ne dajući mogućnost da išta kaže. Nakon šoka i poniženja, radnica je odlučila otići doma.

U međuvremenu, Vlado, kao sindikalni povjerenik zatražio je hitan sastanak s operativnim direktnom te je odlučio napraviti prijavu. Kolegici je već prije savjetovao da pripremi pismo, svjedočanstvo s listom iskustava koja je doživjela od navedenog direktora. To pismo je Vlado dao prevesti i poslati vlasnicima u Španjolsku kako bi ih upoznao s funkcioniranjem i radom u Hrvatskoj. Nakon toga, Uprava je odlučila riješiti problem te dati direktoru otkaz.

Nakon ove posljednje situacije mobinga, kojom sam se suprotstavio operativnom direktoru, sam sam počeo doživljavati mobing tog direktora. On je koristio svaku priliku kada sam kao sindikalni povjerenik ili ispred radničkog vijeća upozoravao na neke nepravilnosti u tvrtki. Često mi je nakon tih mojih sindikalnih aktivnosti zadavao dodatne zadatke.
Dobivao sam nerazumljive zadatke, zadatke s kratkim rokom izvršenja dok sam bio na terenu, tražio je da mu radim planove i radne zadatke za prethodni i sljedeći radni tjedan, morao sam navoditi za svih osam sati tijekom radnog vremena što sam točno radio. Budio sam se u noći, svađao sam se u podsvijesti s njim, preznojavao sam se, osjećao sam nervozu samo na pomisao na njega. Cijeli dan mi je bio on u podsvijesti. Osjećao sam strah od njegovih mailova, poziva – nikad nisam znao što mogu očekivati.
Iako sam bio upoznat s postupkom i kako se zaštiti od mobinga, nevjerojatno mi je bilo da sam sam to sve doživljavao. Na nagovor kolega iz sindikata otišao sam na bolovanja, iako nikada u životu nisam bio na bolovanju te sam zatražio potvrdu psihijatra da imam dokaz svega što mi se događalo. Arhivirao sam sve mailove kao dokaze te sam napisao dugi izvještaj vlasnicima u Španjolskoj. Nakon što su vlasnici dobili e-mail od mene, savjetovali su tom generalnom direktoru da se ne kači sa sindikalnim povjerenikom.
Uskoro je i taj direktor dobio otkaz, ali je i on, nažalost, dobio otpremninu.

Vlado Kos

sindikalni povjernik Sindikata energetike, kemije i nemetala

Uloga sindikalnog povjerenika u zaštiti od mobinga je presudna

Sve ove situacije mobinga na radnom mjestu koje je Vlado u našem razgovoru ispričao, načine na koji je on kao sindikalni povjerenik djelovao, dokazuju koliko je potrebno i nužno prisustvo osobe ispred radnika, koja štiti i promiče bolje uvjete za radnike. Nažalost, osobe za zaštitu dostojanstva ne štite radnike od nasilja i uznemiravanja u tolikoj mjeri koliko bi trebale. Zato je uloga sindikata odnosno sindikalnog povjerenika od presudne važnosti. Sindikalni povjerenik je obrambeni štit koji štiti radnika od bilo kakve povrede prava, od strane poslodavca ili nadređenih. Ovi primjeri su dokazali da sindikat djeluje i da sindikat može utjecati na smjene osoba koji provode mobing na razini tvrtke.

Razgovor vodila Nediljka Junaković, stručna suradnica za edukaciju i mlade (SSSH)

Podijeli

Vezano:

Naš sindikat EKN i radničko vijeće spasili su tvrtku

Dražen Balažinec glavni je sindikalni povjerenik u tvrtki ACG Europe iz Ludbrega, danas hrvatskoj podružnici indijske tvrtke. U tvrtci, koja je donedavno nosila ime Lukaps, Dražen radi od 1983. godine. Po struci je energetičar, no s vremenom se doškolovao te trenutno radi u strojarnici kao strojar i kontrolor. Nakon godina neizvjesnosti tijekom pretvorbe i privatizacije, […]

Podijeli
Više
Sindikat je ruka pomoći u ostvarivanju radničkih prava

O važnosti sindikalnoga organiziranja ovoga smo puta razgovarali sa Sanjom Marić, sindikalnom povjerenicom u tvrtki Luka Tranzit Osijek, gdje ove godine obilježava 35 godina rada. Luka Tranzit Osijek članica je Nexe grupe od 2004. godine i najveća je riječna luka u Hrvatskoj koja se bavi lučkim pretovarom, skladištenjem i ostalim lučkim poslovima te trgovinom građevinskim […]

Podijeli
Više
Organizirala sam sindikat u privatnoj tvrtki

Ljiljana Matešić radi u privatnoj tvrtki u industrijskoj proizvodnji u okolici Zadra već dvanaest godina. Nakon čestih povreda prava radnika te dva neuspjela pokušaja organiziranja sindikata na razini tvrtke, uspjela je potaknuti kolegice i kolege te su prije tri godine zajedno osnovali sindikalnu podružnicu Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata. Na izbornoj skupštini izabrana je […]

Podijeli
Više
Kako mi je pomogao pravnik sindikata kada sam dobila otkaz

Od uzorne radnice do izvanrednog otkaza Radila sam godinama  računovodstvene poslove kod jednog poslodavca, imala sam ugovor na neodređeno vrijeme. Svoj posao sam obavljala savjesno i sukladno struci - zakonskim propisima te sam na početku dobivala podršku nadređenih i pohvale. Problem je nastupio kad su počeli stizati dokumenti koji nisu sastavljeni po zakonu o računovodstvu […]

Podijeli
Više
1 2 3 6
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram