Kako mi je pomogao pravnik sindikata kada sam dobila otkaz

Autor:
radpomjeri.eu

Od uzorne radnice do izvanrednog otkaza

Radila sam godinama  računovodstvene poslove kod jednog poslodavca, imala sam ugovor na neodređeno vrijeme. Svoj posao sam obavljala savjesno i sukladno struci - zakonskim propisima te sam na početku dobivala podršku nadređenih i pohvale.

Problem je nastupio kad su počeli stizati dokumenti koji nisu sastavljeni po zakonu o računovodstvu i sa mnogo značajnih manjkavosti. U početku sam  prvo davala usmena upozorenja, a kada to nije urodilo plodom počela sam pismeno informirati nadležne. To se istima nije svidjelo posebno što su te dokumente izdavali njima bliske osobe.

Kako su moja upozorenja bila osnovana, točna i za koje postoje ozbiljne prekršajne, a i kaznene sankcije, poslodavac nije znao "što će sa mnom".

Negdje 2006. u rujnu, nakon 12 sati jako mi je pozlilo i javila sam nadređenom da moram liječniku. Odmah sam otišla dr. koji me je poslao na hitan prijem i dalju obradu jer je bilo hitno i moj život je bio ugrožen. Od svoje doktorice sam dobila potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad i postupila dalje po uputama za liječenje. Odmah sutradan moj suprug je otišao kod poslodavca osobno da javi za moje bolovanje i odnio potvrdu o privremenoj nesposobnosti poslodavcu koji nije htio da je primi.

Ono što je uslijedilo me šokiralo. Nakon nekoliko dana dobila sam  putem pošte pisanu odluku o izvanrednom otkazu, navodno, jer sam teško kršila radne obveze prije svega jer se nisam 3 dana javila na posao, a i jer sam  svojim ponašanjem u radu teško povrijedila svoje obveze (nije objašnjeno o  kojim obvezama je riječ i na koji način sam ih povrijedila).

Nakon primitka otkaza javila sam se sindikatu

Kako sam već bila članica sindikata udruženog u SSSH potražila sam pomoć pravnog povjerenika u Puli, gospodina Slobodana Kapora koji je odmah kvalitetno reagirao i nakon moje žalbe je  pokrenuo parnicu.

Gospodin Kapor je prikupio svu potrebnu dokumentaciju,  liječničku dokumentaciju, potvrdu liječnika,  digitalne kartice kao potvrde prisutnosti na poslu, snimke nadzornih kamera, izjave svjedoka (doktorice, kolega, supruga) te je svim tim dokazao neutemeljenost otkaza zbog nejavljanja na posao, a drugi dio za teško kršenje radne obveze nije bilo pojašnjenja o čemu se radi, a još manje dokaza od strane poslodavca.

Parnica protiv poslodavca trajala je tri godine

Parnica je trajala tri godine. Tijekom sudskog postupka poslodavac je predložio  i lažne svjedoke. Parnicu sam dobila sa nalogom isplate plaća sa zateznim kamatama i povrat na posao. To sam sve ostvarila osim povrata na posao jer je za to vrijeme pokrenut stečaj i likvidacija tvrtke u kojoj sam radila.

Odvjetnički ured koji je zastupao poslodavca činio je sve da do pozitivnog ishoda ne dođe. Dostavljali su prigovore bez osnova i na najmanju sitnicu ili iskaz  da bi troškovi postupka bili veći. Bilo je dosta lažnih svjedoka koji su na vješto postavljena pitanja  sindikalnog povjerenika kontradiktorno odgovarali. Gospodin Kapor je vrlo korektno, profesionalno i nadasve ljudski odradio posao i što je za radnike u takvim situacijama iznimno važno bez troškova.

Sindikat je jedina zaštita radnicima

Ono što preporučam radnicima je da budu članovi sindikata, a kada procijene da je situacija iz bilo kog razloga takva da bi možebitno moglo doći do otkaza da prikupljaju sve dokumente, informacije i sl. koje bi u eventualnom sporu mogle poslužiti kao dokaz u njihovu korist. Znam primjere da "nestanu dokumenti" ili pak da rok za čuvanje istih je istekao i da su uništena (a neke pomoćne dokumente rok čuvanja 1 godina).

Sav novac mi je isplaćen (nisu ostali dužni) opet zahvaljujući  mudrosti pravnika sindikata, gospodina Kapora, jer je tražio na vrijeme da se izdvoje sredstva na poseban račun kada se ukazala prva mogućnost - kod prvostupanjske presude. Da nije bilo toga, 95% ne bih dobila ništa ili bi mi isplatili neznatan dio, jer je poslodavac ostao bez imovine ili pak imovina nije bila vrijedna spomena. Za to sam mu neizmjerno zahvalna. Hvala mu.

Mirjana, radnica u računovodstvu, članica sindikata

Podijeli

Vezano:

Kako sam se suprotstavila nasilju na radnom mjestu

Radim u jednom hotelu na obali kao čistačica. Majka sam dvoje malodobne djece od kojih je jedno dijete  sa posebnim potrebama. Godinama radim na ugovoru za stalnog sezonca i svake godine strahujem hoće mi se ugovor za stalnog sezonca produžiti. Svoj posao obavljam savjesno i odgovorno. Unatoč tome, doživjela sam niz omalovažavanja svog rada kroz […]

Podijeli
Više
Bio sam jak jer sam imao sindikat

Inženjer sam po struci, a radim u jednoj državnoj tvrtki. Samo da napomenem da nisam stranački aktivan i da sam posao dobio na natječaju. Kada sam se zaposlio radio sam prvo kao pripravnik i na ugovore na određeno te sam nakon skoro tri godine dobio ugovor za stalno. Kod nas je inače tradicija da čim […]

Podijeli
Više
Kako sam pobijedila

Podijeli

Podijeli
Više
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram