Kako zaštititi prava iz radnog odnosa? Pogled iz pravne službe

Piše:
Sunčica Brnardić

Neisplata plaće, neplaćeni prekovremeni, prisilno upućivanje na godišnji odmor, nezakoniti otkaz ugovora o radu… Povrede prava iz radnog odnosa nažalost nisu rijetkost i ne događaju se uvijek nekom drugome. Donosimo tri zlatna pravila kako zaštititi svoja prava iz radnog odnosa.

1. Uredite odnose s poslodavcem

Ne morate i nemojte se dovesti u poziciju da ovisite o samovolji poslodavca, naročito onoga koji nema namjeru poštivati propise radnog prava i ono što ste ugovorili ugovorom o radu. Nemojte se ni dovesti u poziciju da ovisite o poslodavčevoj dobroj volji i/ili da se pitate je li vas poslodavac možda ipak za nešto zakinuo. Uređeni radni odnosi su stvar društvene higijene, garancija obostranog povjerenja, pa i uspješnijeg poslovanja i zadovoljstva na poslu. Iskoristite mogućnosti koje vam daje Zakon o radu:

  • Kolektivnim ugovorom može se ugovoriti sve, od nagrade, do tarife za plaćanje prekovremenih sati
  • Sindikalni povjerenik zastupa interese članova prema poslodavcu i ima pravo i dužnost upozoravati i očitovati se na sve odluke ili prakse u vezi radnih odnosa, pogotovo one koje potencijalno nisu u skladu sa zakonom
  • Osnivanjem radničkog vijeća stječe sa zakonsko pravo na savjetovanje i suodlučivanje

Kod poslodavaca kod kojih su radnici na neki način organizirani, koji su uredili odnose iz radnih odnosa i koji su aktivni oko praćenja njihovih prava, puno su manje šanse da će povreda uopće biti. No ukoliko do njih i dođe, radnik/ca će i puno lakše ostvariti svoja prava, između ostalog i zato jer postoji više konkretnih akata i dokumenata na koje se moguće pozvati.

Odjednom početi inzistirati na uređenim odnosima sa poslodavcem nije lako, no dugoročno se radi o jedinom ispravnom putu. Srećom, mi znamo kako i možemo ti pomoći oko toga.

2. Ne čekajte da do povrede dođe

Članovi sindikata imaju pravo na besplatno pravno savjetovanje – to znači da se, osim svom sindikalnom povjereniku, mogu u svakom trenutku javiti i stručnoj i pravnoj službi koja u njihovo ime može reagirati prema poslodavcu, savjetovati radnika/radnicu što da napravi, kako da se postavi, što da (ne) potpiše itd.

Radnici koji nisu članovi sindikata često se nađu u situaciji da pravni savjet traže tek kada nešto očito ne štima i kada je nerijetko jedina uputa koju mogu dobiti da svoje pravo moraju ostvarivati sudskim putem. Iako Zakon o radu daje radnicima mogućnost da za svaku povredu prava iz radnog odnosa dobiju zaštitu na sudu, nerealno je očekivati da će se sve situacije u radnim odnosima i tako rješavati.

Iako sindikati i zastupaju svoje članove u sudskim sporovima iz radnih odnosa, i to potpuno besplatno, sindikati se utoliko razlikuju od odvjetničkog ureda jer je njihova uloga da kontinuirano i sustavno zastupaju interese radnika prema poslodavcu, pri čemu je sudska zaštita samo jedna od poluga zaštite radničkih prava. (Uostalom i riječ sindikat dolazi od grčke riječi syndicus što znači zastupnik.)

U svakom slučaju važno je biti dobro informiran kako biste mogli dobro upravljati procesom zaštite vaših prava. No ni najinformiraniji radnici obično ne raspolažu iskustvom, širinom i autoritetom kakve imaju stručne službe sindikata za uspješno pregovaranje i rješavanje sporova s poslodavcem. Ne morate te bitke voditi sami.

3. Reagirajte na vrijeme i odlučno

Ako smatrate da vam je poslodavac povrijedio neko vaše pravo iz radnog odnosa, odmah se obratite nekome tko vam može pomoći poduzeti radnje koje su potrebne. To je naročito bitno kod povreda koje nisu materijalnog (novčanog) karaktera, kao što je npr. nezakonit otkaz kod kojeg je izrazito bitno da u relevantnom roku (15 dana od dostave odluke odnosno saznanja za povredu prava) podnesete tkz. zahtjev za zaštitu prava prema poslodavcu, kako ne biste izgubili pravo na sudsku zaštitu.

Sindikalni pravnici procijenit će kako bi bilo najlakše riješiti spor u vašem najboljem interesu, s obzirom na konkretne okolnosti, a čak 93% radnih sporova koje vode pravnici SSSH završavaju pravomoćnom presudom u korist radnika.

 

Podijeli
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram