Kažnjavanje radnika zbog samoizolacije je protuzakonito

Mediji su jučer i danas pisali o slučaju međimurske tvrtke Tehnix, čiji je direktor Đuro Horvat odlučio radnike kojima bude određena samoizolacija kazniti s oduzimanjem 10 posto plaće. No osim toga, najavio je i da će tvrtka "uvesti vlastite kapacitete za boravak u samoizolaciji", odnosno da će radnici Tehnixa samoizolaciju provoditi u hotelu koji je u vlasništvu tvrtke.

Kao što je istaknuto u priopćenju kojim je na ovaj slučaj reagirao Savez samostalnih sindikata Hrvatske, ovakvi slučajevi pokazuju da dio poslodavaca uopće ne razumije, ili što je još gore namjerno zloupotrebljava, propisane mjere vezane uz epidemiju kao i njihov odnos prema radničkim pravima.

Samoizolacija je, naime, mjera koju radniku izriče nadležna osoba (temeljem zakonskih ovlasti), a ne stanje u kojem završavamo isključivo zbog osobne nepažnje. Mnogi radnici moraju u samoizolaciju zbog kontakata na poslu koje unatoč pridržavanju mjera nisu mogli izbjeći, a to se može dogoditi i tijekom obavljanja nekog važnog osobnog posla. Dovoljno je da se netko drugi s kime morate biti u prostoriji ne pridržava propisanih mjera. Postoje, također i situacije gdje je kontakt koji rezultira samoizolacijom neizbježan. Osim toga, u samoizolaciji možete završiti i zbog zaraze među ukućanima, za koju također vjerojatno niste osobno odgovorni.

Poslodavac nema nikakve zakonske ili druge osnove procjenjivati stupanj osobne odgovornosti radnika kojem je izrečena mjera samoizolacije.

Bez obzira zbog kojih je razloga samoizolacija izrečena, ona nikako ne utječe na zakonsku obvezu poslodavca da radniku za odrađeni rad isplati ugovorenu plaću.

Poseban je slučaj ideja da bi radnici trebali samoizolaciju provesti u prostoru koji im je odredio i osigurao poslodavac. Ovdje se ne radi ni o čemu drugome nego o grubom ograničavanju osobne slobode. Poslodavac ne može odlučivati o tome gdje će radnik provesti samoizolaciju. Radnik sam ima pravo odlučiti gdje će provesti samoizolaciju, odnosno hoće li to biti u njegovom domu (uz poštivanje određenih mjera) ili negdje drugdje.

Kao što je istaknuto u priopćenju SSSH, ovakvi slučajevi ukazuju na važnost sindikalnog organiziranja, a pogotovo u nesigurnim vremenima kakvo je ovo današnje.

U sindikalno dobro organiziranoj radnoj sredini znatno je manje vjerojatno da bi do ovakvog ponašanja poslodavca uopće došlo, a da do njega i dođe radnici bi odmah bili spremni i imali mogućnosti kako se tome suprotstaviti.

 

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram