Kolektivni ugovori hrvatskim radnicima donose najviše dodatnih dana godišnjeg odmora u Europi

Hrvatski i njemački radnici najviše profitiraju od kolektivnih ugovora kada je riječ o dodatnim danima godišnjeg odmora, pokazala je analiza podataka koju je provela Europska konfederacija sindikata (ETUC). Od svih država članica Europske unije, hrvatski i njemački radnici kolektivnim pregovaranjem uspijevaju izboriti najveći broj dodatnih dana godišnjeg odmora, odnosno dana iznad minimuma kojeg propisuje zakon u toj zemlji. Tako se u Hrvatskoj i Njemačkoj kolektivnim ugovorima u prosjeku ugovara deset dodatnih dana godišnjeg odmora, dok radnici u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Finskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu u prosjeku uspijevaju izboriti pet dodatnih dana.

Država Minimalno trajanje odmora Dodatni dani odmora ugovoreni kolektivnim ugovorima
Cipar 20 1
Norveška 21 4
Irska 20 4
Slovačka 20 4,5
Danska 25 5
Francuska 25 5
Češka 20 5
Finska 20 5
Italija 20 5
Ujedinjeno Kraljevstvo 20 5
Nizozemska 20 5,6
Njemačka 20 10
Hrvatska 20 10

Iako ovi podaci jasno potvrđuju važnost kolektivnih ugovora za prava radnika, ohrabrujući su za hrvatske radnike i važna su potvrda uspješnog djelovanja sindikalno organiziranih radnika, ETUC napominje kako je kolektivnim ugovorima potrebno urediti i pitanje plaća. S tim ciljem, Europska će komisija tijekom jeseni razmotriti radnu verziju Direktive o primjerenim minimalnim plaćama koja predviđa da sve države članice u kojima je pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima niža od 70 posto, izrade nacionalni akcijski plan kojim će se dosegnuti ta razina pokrivenosti. ETUC upozorava i na podatak da je u 22 države članice EU broj radnika pokrivenih kolektivnim ugovorima pao, kao posljedica politika štednje koje su zaposlenje i radna mjesta učinile nestabilnima.

Savez samostalnih sindikata (SSSH) u svojem je priopćenju istaknuo važnost ovih rezultata za sektorsko kolektivno pregovaranje kao alata za stvaranje visokoproduktivnih i kvalitetnih radnih mjesta za radnike.

- Podaci se odnose samo na dijelove hrvatske ekonomije koji su pokriveni granskim kolektivnim ugovorima, a to, u hrvatskom kontekstu, znači cijeli javni sektor te samo građevinarstvo i djelomično turizam iz privatnog sektora. Jasno je, dakle, da bi i radnici u ostalim djelatnostima imali i te kako koristi od granskih kolektivnih ugovora, ne samo u pitanju godišnjeg odmora nego i plaća, po kojima se također moramo nastojati približiti prosjeku Europske unije. SSSH i naši sindikati stoga nastavljaju intenzivne napore za iniciranjem ili oživljavanjem kolektivnog pregovaranja u više drugih sektora, a od hrvatske Vlade očekujemo da napokon prepozna društvenu korist kolektivnog pregovaranja i svoju odgovornost da za njega stvori poticajno okruženje, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram