Kreću izmjene Zakona o radu - sindikati traže radno vrijeme po mjeri čovjeka

Takozvanim „konzultativnim sastankom sa socijalnim partnerima“ (sindikalnim središnjicama i udrugom poslodavaca) Vlada je prošlog tjedna i formalno otvorila proces izmjena Zakona o radu.

Kao i svakih nekoliko godina, Vlada i poslodavci ponovo tvrde da je Zakon o radu „zastario“ i da ga ponovo treba mijenjati kako bi se „poslodavcima omogućilo da budu konkurentniji“.

Sindikati od najavljenih izmjena zakona ne očekuju ništa dobro i upozoravaju da je svaka promjena Zakona o radu, od 1996. g. kada je on prvi puta usvojen, uvijek značila smanjivanje radničkih prava.

Uvjereni da kriza nije vrijeme za smanjivanje, nego naprotiv bolju zaštitu radničkih prava, sindikati najavljuju da će u borbu oko Zakona o radu ući s većim brojem jasnih i argumentiranih zahtjeva.

„Među stvarima koje su određene zakonom, jedan od najvećih problema za naše članove, ali i ostale radnike, je radno vrijeme. Sadašnje zakonsko uređenje daje preveliku kontrolu poslodavcima, koji mogu određivati radno vrijeme kako njima odgovara i vrlo lako izbjeći plaćanje prekovremenog rada“, kaže pravna savjetnica SSSH Sunčica Brnardić.

„Tražit ćemo vraćanje okvira radnog vremena u normalno radno vrijeme, gdje radnik zna koliko radi, a dogovoreno radno vrijeme da se poštuje. Tražit ćemo radno vrijeme po mjeri čovjeka.“

U SSSH kažu da su posljednjih godina puno razgovarali sa članovima svojih sindikata i da će lista njihovih problema, a kojima namjeravaju govoriti i predlagati rješenja, uključivati i otpremnine za radnike koji rade na određeno vrijeme, te nadzor primjene proširenih kolektivnih ugovora.

Konkurentnost hrvatskog gospodarstva ne počiva na lakšem otpuštanju radnika nego na kvalitetnim poslovima, dobroj organizaciji rada i dobro plaćenim radnicima“, kaže predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Kao što smo već nedavno pisali, s time se slažu i građani, koji podržavaju promjene Zakona o radu, ali takve koje će poboljšati zaštitu radnika. „Želimo razgovarati s Vladom i poslodavcima u dobroj vjeri, vođeni interesom hrvatskih radnika i hrvatske ekonomije. Ako to neće ići, spremni smo na sindikalne akcije.“, rekao je Novosel.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram