Masovno učlanjivanje u sindikat nas je zaštitilo

Autor:
radpomjeri.eu

Danijela Živković sindikalna je povjerenica Sindikata trgovine Hrvatske u trgovačkom lancu Kaufland u Splitu. Prije nego što je postala članica sindikata 2006. godine mislila je da ako si dobra radnica, da ti je zaštita sindikata nepotrebna. No neugodno iskustvo na njezinom radnom mjestu natjeralo ju je, kao i druge radnice u njezinoj podružnici, na učlanjivanje u sindikat. Tako je postala članica sindikata, a sindikalna povjerenica postala je na prijedlog bivše povjerenice koja je u njoj prepoznala osobu kojoj je važna pravda i zaštita prava radnica na radnom mjestu. Sada je već četiri godine glavna sindikalna povjerenica za Kaufland Split te za manje poslovnice u Trogiru, Sinju i Makarskoj.

 

Masovno učlanjivanje u sindikat nas je zaštitilo

Prvo iskustvo sa sindikatom i snagom zaštite radnica Danijela je doživjela prije 16 godina.  U to vrijeme, nakon što su dvije kolegice dobile opomenu zbog prigovora kupca koji je bio neutemeljen, radnice su shvatile da su i one mogle tako biti lažno optužene, bez ikakvog obrazloženja i dokaza, i to im je bio pokretač da se moraju nekako zaštiti. Tada su se sve radnice masovno učlanile u sindikat kako bi dobile potrebnu zaštitu i kako bi netko, u njihovo ime, komunicirao s poslodavcem i štitio ih. Do tad u toj podružnici je bilo tek nekolicina članova sindikata. To je bio Danijelin prvi susret sa sindikatom i snagom koje ima masovno i kolektivno učlanjivanje u sindikat.

 Trenutno našoj regiji u Splitu ima nas ukupno 30 članova od 71 zaposlenih. U poslovnicama u Makarskoj, Trogiru i Sinju imamo malo članova. Ne mogu reći da nisam zadovoljna, iako sigurno da nas je više, mogli bismo postići puno više – npr. potpisati kolektivni ugovor na razini poduzeća. Mnogi čekaju kada im se dogodi neka povreda prava onda traže pomoć sindikata i postaju članovi. Ne mogu to zamjeriti – jer na kraju krajeva i sama sam postala članica sindikata kada sam doživjela nepravdu i kada sam shvatila da se mogu samo zaštiti ako se kolektivno s drugim kolegama učlanim u sindikat – rekla je Danijela.

 Od malih problema do velikih rješenja

Kao u svakoj tvrtki, problema ima. Kaufland kao poslodavac poštuje sva zakonska pravila i ima kvalitetna pravila koja štite radnike i radnice, međutim, jako puno nepravde se događa zbog samovolje voditelja/ica poslovnica i povreda za koje je potreban stručni pravni savjet.

Radnice su doživljavale različite povrede, od nepravednog postupanja, favoriziranja pojedinaca, pritiska i strahova od nadređenih, povrede prava vezano za raspored radnog vremena ili promjena u organizaciji tvrtke. Naravno da u tim situacijama sam radnik ne može puno učiniti. Zato je potrebno biti član sindikata, jer u tom slučaju, pravnici iz sindikata daju podršku, savjet i pomoć – ili nastupom prema poslodavcu ili savjetovanjem članova vezano za neku situaciju i problem.

Sindikat može dosta zaštititi. Od kad smo se svi kolektivno učlanili u sindikat promijenilo se dosta toga. Svakodnevno rješavamo probleme naših članova, od onih malo manjih, do većih. Rješavamo različite probleme, npr. radnice su imali učestale probleme s jednom voditeljicom poslovnice, koje je vršila pritisak na radnice. Nakon prikupljenih više od 70 pritužbi uspjeli smo utjecati da taj problem riješi  Uprava u Zagrebu, a ne da radnice budu na milost i nemilost takve voditeljice. Voditeljica više ne radi kod nas. Naravno, najvažnije je da se radnice osjećaju da mi mogu reći bilo kakav problem. U ovom slučaju da radnici nisu progovorili, sindikat ne bi mogao ništa učiniti. Zato je važno izreći, pa makar anonimno. Tada kao sindikalna povjerenica, zajedno u dogovoru s kolegama, procjenjujem na koji način ćemo postupiti, trebamo li pomoć naše pravnice Rozane u Teritorijalnom uredu u Splitu, ili trebamo savjet i pomoć direktno od centrale u Zagrebu.

U sindikalnom radu nema odmora

Danijela svoj sindikalni rad obavlja volonterski, kao mnogi povjerenici i povjerenice u Sindikatu trgovine Hrvatske i drugim sindikatima. Njezine kolege, članovi sindikata znaju da ju u svakom trenutku mogu nazvati. Značilo joj je puno to kada je bila izabrana za sindikalnu povjerenicu.

Kao sindikalna povjerenica Danijela nastoji biti u dobrom odnosu i sa poslodavcem i radnicima te nastoji uvijek biti spremna za dijalog te na konstruktivan način prema poslodavcu komunicirati potrebe članova. Ako ne ide tako, koristi druge metode. Smatra ako je odnos između poslodavca i sindikata kvalitetan, da to u pozitivnom smislu osjete i radnici.

Tijekom ove četiri godine koliko je sindikalna povjerenica, konstantno je rješavala različite probleme članova. Taman kada misli da je riješila neki problem, uvijek iskrsne neki novi. I zaključuje riječima – u svakom slučaju, u sindikalnom radu nikada nema odmora.

Danijela redovito sudjeluje u aktivnostima sindikata i na sindikalnoj edukaciji kako bi stekla dovoljno znanja i vještina za kvalitetan sindikalni rad.

Trenutno kao gorući problem vidi povrede vezane za bilježenje nejednakog radnog vremena u njihovoj poslovnici te se nada da će, kao puno puta do sada, akcijom sindikata te njezinom vlastitom proaktivnosti, uspjeti riješiti nepravdu koja je učinjena vezano za evidenciju radnog vremena i nejednak raspored.

Mnogi radnici obično postanu članovi sindikata kada vide da imaju direktnu korist od toga, kada žele zaštititi neki vlastiti interes. Nažalost, kao u mnogim sektorima, kod nas je velika fluktuacija radnika, ljudi se ne zadržavaju dugo, pa se onda rjeđe učlanjuju u sindikat. I dalje smatram da imamo dobar postotak članstva u sindikatu. Naravno, svako pravo i svaki problem koji riješimo, to posljedično riješimo za sve radnike. Sve članove naravno smeta što dio radnika odlučuju ne biti članovi sindikata, a koriste sva prava koja sindikalni povjerenici ispregovaraju s poslodavcem. Zato je važno konstantno komunicirati važnost članstva u sindikatu, a to nastojim svakodnevno raditi u svojoj sindikalnoj podružnici.

 

Podijeli

Vezano:

Naš sindikat EKN i radničko vijeće spasili su tvrtku

Dražen Balažinec glavni je sindikalni povjerenik u tvrtki ACG Europe iz Ludbrega, danas hrvatskoj podružnici indijske tvrtke. U tvrtci, koja je donedavno nosila ime Lukaps, Dražen radi od 1983. godine. Po struci je energetičar, no s vremenom se doškolovao te trenutno radi u strojarnici kao strojar i kontrolor. Nakon godina neizvjesnosti tijekom pretvorbe i privatizacije, […]

Podijeli
Više
Sindikat je ruka pomoći u ostvarivanju radničkih prava

O važnosti sindikalnoga organiziranja ovoga smo puta razgovarali sa Sanjom Marić, sindikalnom povjerenicom u tvrtki Luka Tranzit Osijek, gdje ove godine obilježava 35 godina rada. Luka Tranzit Osijek članica je Nexe grupe od 2004. godine i najveća je riječna luka u Hrvatskoj koja se bavi lučkim pretovarom, skladištenjem i ostalim lučkim poslovima te trgovinom građevinskim […]

Podijeli
Više
Organizirala sam sindikat u privatnoj tvrtki

Ljiljana Matešić radi u privatnoj tvrtki u industrijskoj proizvodnji u okolici Zadra već dvanaest godina. Nakon čestih povreda prava radnika te dva neuspjela pokušaja organiziranja sindikata na razini tvrtke, uspjela je potaknuti kolegice i kolege te su prije tri godine zajedno osnovali sindikalnu podružnicu Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata. Na izbornoj skupštini izabrana je […]

Podijeli
Više
Kako je Vlado obranio kolegice od mobinga nadređenih

Vlado Kos sindikalni je povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) u jednoj privatnoj tvrtki već više od 20 godina. Vlado se istaknuo u nizu sindikalnih aktivnosti, a ovaj razgovor vodimo na temu nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu, točnije mobinga koje su doživjele njegove kolegice te on sam. Mobing šefice nad čitavim odjelom […]

Podijeli
Više
1 2 3 6
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram