Mjera skraćivanja radnog vremena primjenjivat će se od srpnja

Zagreb, 3. lipnja 2020. – Iako je Savez samostalnih sindikata Hrvatske još početkom travnja tražio da Hrvatska počne koristiti instrument skraćivanja radnog vremena koji je pokrenula Europska komisija pod nazivom „SURE“, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava tek je krajem svibnja najavilo korištenje ove mjere.

U utorak, 2. lipnja, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je prvi sastanak Vlade sa sindikalnim središnjicama i udrugom poslodavaca, s namjerom da se do sredine lipnja definira mjera skraćivanja radnog vremena, a primjenjivala bi se s isplatom plaća u srpnju (za lipanj).

Riječ je o mjeri očuvanja radnih mjesta i prihoda radnika kojom je, zbog privremenog poremećaja u poslovanju, moguće smanjiti broj radnih sati tjedno. U tom slučaju, poslodavac plaća odrađeno radno vrijeme, a država radniku nadoknađuje prihod za neodrađene sate. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović ranije je objasnio da se radi o konceptu prema kojemu bi “teret dijela rada koji nije efikasan snosila država. U prijevodu, ako poslodavac radi pet dana u tjednu, a ima potrebu za četiri, država bi sufinancirala jedan, a poslodavac plaće za četiri radna dana”.

Potpora za očuvanje radnih mjesta dio je Mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koja je u ožujku privremeno obustavljena. Sada su krenuli pregovori reprezentativnih sindikalnih središnjica, udruge poslodavaca i Vlade RH o njezinu redefiniranju.

“Ako usporedite trošak zbrinjavanja viška radnika, prelaska radnika na Hrvatski zavod za zapošljavanje, i jedne ovakve mjere skraćivanja radnog tjedna, te subvencioniranja dodatne edukacije radnika, onda je isplativost daleko veća da se ta kuna iskoristi da radnik ostane u tvrtki”, izjavio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

SSSH je još početkom travnja napominjao kako Hrvatska treba iskoristiti instrument skraćivanja radnog vremena koji je, na inicijativu Europske konfederacije sindikata, pokrenula Europska komisija pod nazivom Program potpore za skraćeno radno vrijeme „SURE“, koji bi podržao kratkoročne radne i druge mjere usmjerene ka očuvanju radnih mjesta i plaća radnika tijekom krize izazvane koronavirusom.

Sredinom svibnja Vijeće EU je usvojilo Uredbu o uspostavi Europskog instrumenta za privremenu potporu radi smanjivanja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji (SURE) nakon izbijanja bolesti COVID-19. Uredbom će se državama članicama osigurati do 100 milijardi eura zajmova pod povoljnim uvjetima. Instrumentom se državama članicama omogućuje da zatraže financijsku potporu EU-a za pomoć pri financiranju iznenadnih i znatnih povećanja nacionalnih javnih rashoda, nastalih od 1. veljače 2020., a povezanih s nacionalnim programima skraćenog radnog vremena i sličnim mjerama, među ostalim i za samozaposlene osobe, ili nekim zdravstvenim mjerama, osobito na radnom mjestu -  kao odgovor na krizu.

Izvor: Agencije; SSSH

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram