MOR: svaki šesti mladi radnik prestao raditi, gotovo svakom drugom smanjeni prihodi

Nesrazmjerni utjecaj pandemije na mlade ljude povećao je nejednakosti i prijeti smanjenjem produktivnog potencijala čitave jedne generacije, upozorava Međunarodna organizacija rada

COVID-19 kriza izrazito se negativno odražava na obrazovanje i osposobljavanje mladih, navodi Međunarodna organizacija rada (MOR) u priopćenju objavljenom na Međunarodni dan mladih.

Od početka pandemije, više od 70 posto mladih koji se školuju ili rade uz školovanje pretrpjelo je negativne posljedice uslijed zatvaranja škola, fakulteta i obrazovnih centara, pokazuje analiza Međunarodne organizacije rada.

MOR-ov izvještaj „Mladi i COVID-19: utjecaj na poslove, obrazovanje, prava i mentalnu dobrobit“ pokazuje kako je 65 posto mladih izjavilo kako su (na)učili manje od početka pandemije zbog prelaska na online učenje i učenje na daljinu za vrijeme lockdowna. Situacija je još gora za mlade iz zemalja s niskim prihodima, koji imaju ograničeni pristup internetu, nemaju odgovarajuću opremu i tehnologiju, a nerijetko nemaju ni zadovoljavajući prostor kod kuće.

Među regijama svijeta postoje ogromne „digitalne razlike“: 65 posto mladih u zemljama s visokim prihodima podučavani su putem video-predavanja, dok je samo 18 posto mladih u zemljama s niskim prihodima moglo nastaviti učiti/studirati online.

Pandemija mladima izaziva višestruke šokove. Ne uništava samo njihova radna mjesta i prilike za zapošljavanje, već i prekida njihovo obrazovanje i osposobljavanje i ozbiljno utječe na njihovu mentalnu dobrobit. Ne možemo to dopustiti, kazao je glavni direktor MOR-a Guy Ryder.

Zabrinuti za budućnost
MOR-ov izvještaj pokazuje kako je 38 posto mladih nesigurno u vezi njihove karijere s obzirom da se očekuje kako će kriza stvoriti dodatne prepreke na tržištu rada i produljiti prijelaz iz škole na posao.

Neki su već osjetili izravne posljedice: više od svakog šestog mladog radnika moralo je prestati raditi od početka pandemije. Veća je vjerojatnost da će se brojni mladi radnici zaposliti u djelatnosti koje su iznimno pogođene, kao što su podrška, usluge i rad vezan uz trgovinu, što ih čini ranjivijima na ekonomske posljedice pandemije. 42 posto mladih koji su nastaviti raditi dobilo je manje prihode.

To je utjecalo na njihovo mentalno zdrave. Istraživanje pokazuje da je 50 posto mladih moguće pogođeno tjeskobom i depresijom, dok ih je dodatnih 17 posto vjerojatno pogođeno.

Osigurati da se glas mladih čuje
Unatoč ekstremnim uvjetima, mladi koriste svoju energiju kako bi se mobilizirali i digli svoj glas u borbi protiv krize. Izvještaj pokazuje kako je svaka četvrta mlada osoba tijekom pandemije volontirala na nekim poslovima.

Kako bi se osigurao što uključiviji odgovor na COVID-19 krizu, ključno je osigurati da se čuje glas mladih. Izvještaj pokazuje kako se uključivanjem mladih u odlučivanje i artikuliranjem njihovih potreba i ideja poboljšava učinkovitost politika i programa. Izvještaj također poziva na hitne, obuhvatne i ciljane politike kojima će se zaštititi čitava generacija mladih od trajnih negativnih posljedica krize na njihove izglede za zapošljavanje. To među ostalim uključuje mjere ponovnog uključivanja u tržište rada onih koji su izgubili posao ili im je skraćeno radno vrijeme, osiguranje pristupa naknadama za nezaposlenost te mjerama usmjerenima na zaštitu njihovoga mentalnog zdravlja – od psihosocijalne podrške do sportskih aktivnosti.

 

Izvor: Međunarodna organizacija rada

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram