Najava ukidanja potpora za necijepljene radnike je nedopustiv egzistencijalni pritisak

Hrvatsku je javnost jučer dočekala, u najmanju ruku, krajnje neobična, ali i ustavno i pravno vrlo upitna najava premijera Plenkovića o ukidanju potpora za očuvanje radnih mjesta radnicima koji se ne cijepe.

Očekivano, reakcija je mnogo, a među istaknutima je i ona Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) koji tvrde kako bi takva odluka predstavljala nedopustivi oblik pritiska na osobe koje se ne žele cijepiti.

U priopćenju SSSH navodi se kako bi sprečavanje pristupa necijepljenih radnika potporama za očuvanje radnih mjesta predstavljalo "cinično i perfidno prebacivanje odgovornosti države te stvaranje plodnog tla za diskriminaciju".

Potporama za očuvanje radnih mjesta, velik broj radnih mjesta u nizu sektora, pogotovo turizmu i prijevozu koji su među djelatnostima najpogođenijima pandemijom, doista i jest očuvan, no uvjetovati nastavak tih potpora cijepljenjem predstavlja diskriminaciju necijepljenih radnika.

Cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa je dobrovoljno te je uloga javnih vlasti osigurati svijest o važnosti cijepljenja u sprječavanju daljnjeg širenja zaraze i u zaštiti i promociji javnog zdravlja. Uloga i odgovornost javnih vlasti je i osigurati učinkovit odgovor na ekonomske i socijalne posljedice širenja zaraze (koje nisu samo nacionalnih već i globalnih razmjera), posebice u segmentu očuvanja radnih mjesta i prihoda radnika. No, učinkovit odgovor javnih vlasti ne zaustavlja se samo na direktnim ekonomskim potporama već uključuje traženje odgovora na uočene strukturne slabosti gospodarstva, navodi se u priopćenju SSSH.

Na ovim smo stranicama još u travnju izvijestili kako je SSSH pozvao radnike da se cijepe, ali i, isto tako, da poslodavac ne smije prisiljavati radnike na cijepljenje, niti ih kažnjavati ako to odbiju. To se odnosi i na Vladu RH - cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i bez sankcija!

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram