Nova pobjeda platformskih radnika!

Nakon niza presuda u korist radnika digitalnih platformi koje su proteklih mjeseci donesene u Velikoj Britaniji, Italiji, Španjolskoj i Belgiji, još je jedan slučaj na sudu vezan uz platformske radnike dobio pozitivan epilog.

Naime, sud u Amsterdamu donio je odluku prema kojoj "odnos Ubera i radnika koje usluge pružaju preko njihove platforme ima sve karakteristike radnoga odnosa", pokazavši kako su radnici i sindikati u pravu kada tvrde da su i platformski radnici - radnici te da im, kao takvima, pripadaju radnička prava koja imaju i ostali radnici.

No s obzirom da je riječ još uvijek o pojedinačnim slučajevima i tužbama na koje su radnici prisiljeni ne bi li ostvarili svoja prava, čeka se donošenje šireg propisa na europskoj razini. Europska konfederacija sindikata (ETUC) u priopćenju za medije još je jednom istaknula važnost reguliranja statusa platformskih radnika, zatraživši direktivu koja podrazumijeva presumpciju radnog odnosa između digitalnih platformi i radnika, te kojom bi teret dokazivanja da je riječ o radnom odnosu bio na platformama, a ne na radniku. ETUC ističe i kako rješenje ne smije biti uvođenje "treće kategorije radnika", odnosno tzv. hibridnog modela po kojem bi osoba koja radi preko digitalnih platformi bila između samozaposlene osobe i radnika.

Ova je presuda posljednja u nizu pobjeda protiv izrabljivačkih praksi kakvima se služe digitalne platforme. Nacionalni sudovi i Vlade svojim presudama i odlukama kontinuirano pokazuju da platforme dokidaju prava radnika na poštenu plaću i uvjete rada. Ne može biti jasnije da je na europskoj razini potrebno stati na kraj lažnom samozapošljavanju, rekao je konfederalni tajnik ETUC-a Ludovic Voet.

Europska komisija mora odbaciti lobiranja digitalnih platformi kojima pokušavaju spasiti ovaj poslovni model i osigurati da radnici imaju svoja osnovna prava - na poštenu plaću i uvjete rada.

Svjesni tog, ali i niza drugih problema, nekolicina radnika osnovala je Sindikat radnika digitalnih platformi (SRDP), prvi takav u Hrvatskoj. S glavnim ciljem - utvrđivanje statusa radnika za osobe koje rade putem digitalnih platformi, ali i statusa poslodavca za platforme koji će ih obvezati na osiguravanje prava koja, kao radnici, imaju pravo, SRDP aktivno radi na detektiranju ključnih problema i osmišljavanju prijedloga i zahtjeva prema nadležnim institucijama.

 

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram