Online tribina: Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno za društvo?

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, u ponedjeljak 20.12. organizira tribinu pod nazivom Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno za društvo?, s početkom u 14h sati, a putem ZOOM aplikacije.

Informacija je moć, a aktivni i informirani građani ključni su za ostvarivanje demokracije i socijalne pravde, uključujući i bolje stanje radničkih prava. Praksa nam nažalost pokazuje kako radnici nisu u dovoljnoj mjeri informirani o svojim radničkim pravima, ne znaju je li im neko pravo povrijeđeno te ne znaju, ili se ne usude, zaštititi svoja prava. Ipak, sindikat i ovdje čini razliku: članovi sindikata puno su bolje upoznati sa svojim pravima i rjeđe im se krše prava, a informiraniji radnici spremniji su i založiti se za bolja prava. To je pokazalo i provedeno istraživanje o informacijskoj pismenosti u kontekstu radničkih prava koje će biti predstavljeno na tribini. Uz rezultate istraživanja, na tribini ćemo u panel raspravi razgovarati o osvješćivanju društva o važnosti radničkih prava, o važnosti informiranosti radnika o pravima, o tome što različiti akteri – od sindikata do obrazovnog sustava – mogu učiniti kako bi se poboljšala informiranost i kako vratiti povjerenje u pravnu državu i funkcioniranje institucija.

Ovom tribinom želimo potaknuti javnu raspravu o važnosti informiranosti radnika te kakve posljedice neinformiranost ima na radnike i za društvo te pridonijeti ostvarivanju sustavne promjene koja će pomoći podići razinu informiranosti radnika, a time i razine radničkih prava. Na tribini želimo okupiti radnike, članove sindikata, stručnjake i sve one koje zanima ova tema.

Prijavite se na tribinu putem linka -> https://forms.gle/tAaw88bhwUFDatYMA

Program tribine

14.00 - 14.05  Uvod u tribinu,

  • Darko Šeperić, SSSH, voditelj projekta Rad po mjeri čovjeka, moderator tribine

14.05 – 14:30  Informacijska pismenost u kontekstu radničkih prava, predstavljanje rezultata istraživanja

  • Dijana Šobota, SSSH, izvršna tajnica za međunarodne odnose i razvoj organizacije, autorica istraživanja

14:30 – 14:40  Uvod u panel raspravu: Ciljevi i aktivnosti SSSH vezani uz informiranje o radničkim pravima

14.40 – 16:30 Panel rasprava: „Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno za društvo?“

  • Ana Milićević Pezelj, SSSH, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike
  • Domagoj Ferdebar, Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), tajnik
  • Dražen Opalić, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, pomoćnik ministra
  • Admira Ribičić, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove
  • Dr. sc. Boris Jokić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), ravnatelj

Pridružite nam se na tribini „Kako do bolje informiranosti radnika i zašto je to važno za društvo?“ i svojim idejama i prijedlozima doprinesite zajedničkoj borbi za bolja i sigurnija radna mjesta! Više informacija možete pronaći i na događaju na Facebooku kao i na našoj Facebook stranici.

Tribina se održava u sklopu projekta „Rad po mjeri čovjeka“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram