Platformski rad i privatna osiguranja

Europska komisija je krajem 2021. predložila Direktivu koja bi obuhvaćala niz mjera s ciljem unapređenja uvjeta za platformski rad. Samo unutar Europske Unije radi više od 28 milijuna radnika na digitalnim platformama koje su organizirane unutar 500-tinjak tvrtki u EU. Jedno od rješenja za dio platformskih "samozaposlenih" radnika (njih oko 4 milijuna) bila bi reklasifikacija u radnike platformskih tvrtki. Time bi dobili odgovarajući radni status s obzirom na stvarni odnos s digitalnom platformom i ostvarili osnovna radnička pravo poput naknade za bolovanje, plaćenog godišnjeg odmora, roditeljskog dopusta ili zaštite zdravlja na radu.

Prema podacima EK samo u 2020. godini je prihod od platformi premašio 20 milijardi eura. Predloženom se Direktivom nudi popis kriterija potrebnih za određivanje je li određena platforma ujedno i poslodavac. Pokaže li se da zadovoljava kriterije poslodavaca, svi unutar te platforme bi trebali postati radnici te tvrtke. Platforme koje ne posluju kao poslodavci će i dalje moći surađivati sa samozaposlenim osobama. Ovom se direktivom nastoji povećati transparentnost platformskog rada, prvenstveno po pitanju pojašnjavanja radnih odnosa na nacionalnim razinama.

Nakon uzaludno potrošenih milijuna za lobiranje protiv Direktive, najveće platformske tvrtke, u suradnji s osiguravajućim kućama, sada nude nova rješenja - privatna osiguranja koja bi služila kao "zaštitna mreža" radnika, tj. svojevrsna zamjena za državni sustav socijalne skrbi. Među takvim osiguravateljskim kućama je tvrtka Indeez koja na svojim internetskim stranicama prodaje takvo osiguranje i ističe da samostalni radnici trebaju imati jednak pristup zaštiti i radnim beneficijama kao i oni regularno zaposleni. Ipak, zaboravljaju napomenuti da se privatno osiguranje ne može usporediti s državnim sustavima socijalne zaštite koji osiguravaju radnike i kada su nezaposleni. S druge strane ista ta privatna osiguranja čine radnike ovisnima o platformama jer gubitkom posla bi izgubili i socijalne beneficije.

Budući da su izgubile bitku u pregovaranju o direktivi, platformske tvrtke sada pokušavaju prevariti svoje radnike da ne preuzmu svoja prava koja im ista omogućava. Radnike treturaju kao idiote. No vozači i dostavljači su prepoznali  prevaru i nastavljaju se boriti za svoja zakonska prava, reagirao je Ludovic Voet, konfederalni tajnik Europske konfederacije sindikata (ETUC). Ističe i kako vlasnici platformskih tvrtki dodatno zarađuju na već ionako izrabljenim i umornim radnicima. Bitno je naglasiti da bi privatna osiguranja platformskih radnika dodatno umanjila njihova primanja koja su često ispod minimalne propisane plaće.

 

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram