MIROVINA

Mirovina je (mjesečno) novčano primanje iz mirovinskog osiguranja, a svojstvo osiguranika utvrđuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje na osnovi prijave osiguranja. Mirovine se razlikuju prema uvjetima koje trebate ispuniti za odlazak u mirovinu ili stjecanje prava na nju, a pojedine skupine osiguranika imaju povoljnije uvjete za umirovljenje. Prema uvjetima koje treba ispuniti, mirovina može biti starosna, prijevremena starosna mirovina, invalidska mirovina i obiteljska mirovina. Zahvaljujući zajedničkim naporima tri sindikalne središnjice okupljene u inicijativu „67 je previše“, koji su 2019. prikupili 748.624 potpisa potpore građana za raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu, Vlada je bila prisiljena prihvatiti sve njihove zahtjeve te je, među ostalim, dob za umirovljene vraćena sa 67 na 65 godina, a penalizacije prijevremenih mirovina su smanjene.

< Natrag
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram