Pokrenuta kampanja SSSH "Tvoja prava na sezonskom radu"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske je kroz projekt Rad po mjeri čovjeka, financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, pripremio letak namijenjen sezonskim radnicima i onima koji razmišljaju sezonski se zaposliti. Osim objave na društvenim mrežama, letak će se naći i u podružnicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a aktivisti sindikata dijelit će letke i informirati građane, kao i radnike tijekom ove kao i pred iduću sezonu direktno na terenu, u različitim dijelovima Hrvatske. S obzirom da ovaj projekt cilja na osvještavanje radnika i poslodavaca o važnosti kvalitetnog radnog mjesta, upravo je sezonski rad prepoznat kao jedno od ključnih područja u kojem je potreban napredak.

Naime, Hrvatska je prije izbijanja koronakrize imala kontinuirani rast udjela turizma u BDP-u. Tako je tijekom 2018. i 2019. prihod od turizma činio oko 1/5 ukupnog BDP-a, a istovremeno u poslovima povezanim s turizmom prema procjenama iz 2019. radilo je oko 150 000 ljudi. S kontinuiranim gašenjem industrije, kao i padom u proizvodnji, turizam i usluge postaju gotovo najvažniji sektor u gospodarstvu. Ipak, značajan broj zaposlenih u turizmu ili povezanih s turizmom rade tek kao sezonski radnici. Iako određeni broj radnika radi sezonski u poljoprivredi, najveći broj sezonskih radnika ipak radi u turizmu i uslužnim djelatnostima. Čak i u ljetnim mjesecima u pandemiji, kako prošle 2020., tako i ove 2021. postoji potreba za sezonskim radnicima u turizmu, a neke procjene govore da početkom srpnja nedostaje čak 30 tisuća radnika. Naivni bi promatrač, čitajući brojke i informacije o tome koliko je turizam bitan te koliko nedostaje radnika, mogao pomisliti da se upravo radi njih radnici u turizmu i ugostiteljstvu čuvaju kao kap vode na dlanu, no nažalost to uglavnom nije tako.

Kao i kod drugih radnika, jedino se sindikati bore za zaštitu radničkih prava sezonskih radnika. Dva najveća i najrelevantnija sindikata u tom području su Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) te Sindikat trgovine Hrvatske (STH). Oba sindikata okupljaju velik broj radnica i radnika, pružaju pravnu pomoć i podršku te, gdje je moguće, potpisuju kolektivne ugovore koji jamče zaštitu i prava veća od minimalnih utvrđenih Zakonom o radu.

Upravo u sindikalnom organiziranju, ali i informiranju o vlastitim radnim pravima, leži najjači alat za radnike u borbi za bolje radne uvjete. Kod poslodavaca kod kojih su radnici sindikalno organizirani i kod kojih postoje kolektivni ugovori, radnici imaju veća prava. No vrlo je velik broj malih poslodavaca (od kafića, restorana, suvenirnica i sl.) koji zapošljavaju studente, učenike, strane radnike, radnike s kontinenta, pritom im dajući minimalna prava. Zbog toga je izuzetno važno znati svoja prava kao sezonskog radnika te znati kako reagirati u slučaju njihova kršenja.

Za više informacija o projektu pratite našu web stranicu kao i stranicu na društvenim mrežama te nas podržite tako što ćete dijeliti naš sadržaj, a pogotovo letak.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta "Rad po mjeri čovjeka", sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

 

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram