Poslodavac ne smije prisiljavati radnike na cijepljenje, niti ih kažnjavati ako to odbiju

Nakon što su u javnost procurile informacije da pojedini poslodavci u turizmu zahtijevaju od svojih radnika da se cijepe pod prijetnjom otkaza, sindikati i Ured pučke pravobraniteljice upozoravaju da je ovakvo ponašanje protuzakonito.

Globalno širenje zaraze koronavirusom odrazilo se na sve segmente života ljudi - pad gospodarstva, redukcija i ograničavanje društvenog života i socijalnih kontakata najočitije su posljedice s kojima živimo već više od godinu dana, no u nesigurnim uvjetima u kojima je uspjeh opstati na tržištu i zadržati radno mjesto, na vidjelo su isplivale nekorektne prakse hrvatskih poslodavaca prema radnicima, koji, kao i u svakoj krizi, podnose najveći teret.

Poznavajući orijentiranost i ovisnost hrvatskog gospodarstva o sektoru turizma i uslužnih djelatnosti te velika očekivanja od svake, pa i ove turističke sezone, turistički su radnici posebno na udaru. U razgovoru s radnicom jednog hotela, Tportal je otkrio s kakvim se pritiscima suočavaju radnici u kontekstu cijepljenja.

Sastanci s nadređenima i prijetnje od strane poslodavaca postale su svakodnevica radnika dvaju hotela u Šibensko-kninskoj županiji.

“Prvo krenu mailovi s upitima tko se želi cijepiti. Nakon toga krenu mailovi s pitanjem 'jeste li sigurni da se nećete cijepiti?' Ako radnik i dalje neće cjepivo, krenu nagovaranja, pa pozivanje na sastanke i konačno dolazi do prijetnji poput one da će ga se prebaciti na lošije radno mjesto ili da će dobiti otkaz. Neki poslodavci od radnika traže i potvrdu o cijepljenju, iako takvu potvrdu liječnik ne smije dati poslodavcu zbog Zakona o liječništvu i GDPR-u. Postoje i slučajevi da pojedini hoteli planiraju uvesti posebne uniforme i majice za radnike koji su cijepljeni”, govori sugovornica Tportala.

Budući da ne postoji zakonska obveza cijepljenja, ovakvo postupanje poslodavaca prema radnicima krajnje je nedopustivo i diskriminatorno, a ovakav se oblik pritiska može svrstati pod mobbing.

Iz Ureda pučke pravobraniteljice za Tportal napominju da osobe koje nisu cijepljene ne bi smjele imati posljedice što se tiče prava iz radnog odnosa.

"Mislim da poslodavac ne smije nekome dati otkaz isključivo zato što određeni radnik nije cijepljen", nastavlja pravobraniteljica te govori kako radnici, ukoliko se suoče s takvom situacijom, moraju potražiti zaštitu svojih prava, najprije kod poslodavca, a zatim, po potrebi, i na sudu.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) svoje je članove pozvao da se cijepe, ali je i naglasio da cijepljenje mora biti dobrovoljno, bez prisile i bez sankcija! Drugim riječima, niti jedan poslodavac nema pravo prisiliti radnika da se cijepi, kao ni kazniti ga ukoliko se ne cijepi.

Stoga je potrebno informirati se i znati svoja prava kako bi se zaštitili od ovakvih i sličnih pritisaka. Članstvo u sindikatu i sindikalno organiziranje najlakši je put do toga!

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram