Predizborni zahtjevi SSSH: Više socijalne sigurnosti, manje nejednakosti

Zahtjevi su grupirani u šest područja: 1) Više sigurnih radnih mjesta; 2) Rast plaća, naknada i životnog standarda; 3) Osnaživanje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja; 4) Smanjivanje nejednakosti pravednom socijalnom politikom; 5) Jačanje javnog zdravstva; 6) Država u službi građana  

Zagreb, 18. lipnja 2020. – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) predstavio je zahtjeve političkim strankama i koalicijama uoči predstojećih parlamentarnih izbora, očekujući njihove skore odgovore.

Zahtjeve objavljene pod nazivom „Nema ekonomskog bez socijalnog oporavka“ na konferenciji za novinare u Radničkom domu predstavili su predsjednik SSSH Mladen Novosel i izvršna tajnica SSSH za javne politike i socijalni dijalog Ana Milićević Pezelj.

Mladen Novosel je rekao da smo u fazi kad se političke stranke nadmeću tko će građanima obećati više te istaknuo da SSSH ne zanimaju obećanja, nego njihova realizacija nakon što se oformi vlast.

„Imali smo razna obećanja koja su se kršila, od Milanovićeve vlade koja je prije izbora obećala da neće mijenjati Zakon o radu, pa je ipak to učinila, do ove trenutne koja je obećavala vratiti uvjete za mirovinu na 65 godina, pa je došavši na vlast učinila sasvim suprotno“, rekao je Novosel, upozorivši da su u oba slučaja sindikati uspjeli zaustaviti pokušaje umanjivanja socijalnih prava radnika i građana.

Zahtjevi za rad po mjeri čovjeka

Ana Milićević Pezelj istaknula je da političari govore samo o otvaranju novih radnih mjesta, ali ne i o njihovoj kvaliteti, ukazujući na sve teže uvjete rada u Hrvatskoj. 

“Kvalitetu radnih mjesta moguće je poboljšavati, i to pametnom kombinacijom dobrih propisa, kolektivnih ugovora i mjera. Vlada mora napokon preuzeti i odgovornost za politiku plaća, ne samo u javnom nego i u privatnom sektoru, kao i za poticanje kolektivnog pregovaranja. Uspješne države uspjele su odoljeti krizi upravo zahvaljujući razvijenim sustavima kolektivnog pregovaranja i dobrom socijalnom dijalogu“, istaknula je Milićević Pezelj.

Istaknula je da je svaka kriza prilika za promjene i novi smjer. ”Onu posljednju krizu nismo iskoristili, i zato moramo iskoristiti ovu“, rekla je Milićević Pezelj. Uz novi i socijalno pravedniji razvojni smjer, za Hrvatsku to znači i oslobađanje od pretjerane ovisnosti o uslugama, koja nas je skupo stajala u ovoj krizi te razvoj okolišno održive industrije 21. stoljeća.

Oporezujte bogate, a ne siromašne

Zahtjevi SSSH grupirani se u šest područja: 1) Više sigurnih radnih mjesta; 2) Rast plaća, naknada i životnog standarda; 3) Osnaživanje socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja; 4) Smanjivanje nejednakosti pravednom socijalnom politikom; 5) Jačanje javnog zdravstva; 6) Država u službi građana. SSSH među ostalim traži: povećanje ugovora na neodređeno i smanjenje povremenih i privremenih oblika zapošljavanja; povećanje minimalne plaće, mirovina i socijalnih naknada; veće  oporezivanje bogatijih slojeva društva; jačanje primarne zdravstvene zaštite; reformu pravosuđa i javne uprave te smanjivanje broja županija, gradova i općina. 

Kako je istaknuto, neovisno o tome tko će sastaviti iduću Vladu, od SSSH može očekivati sudjelovanje u tripartitnom socijalnom dijalogu samo ako sindikati budu tretirani kao ravnopravni partner, a ne podcjenjivani kao do sada, kad je Vlada s poslodavcima „dogovarala“, a sindikatima samo „prezentirala“ svoje poteze.

„SSSH je više puta pokazao da je sposoban biti predvodnikom svih akcija na hrvatskoj sindikalnoj sceni, ali i kvalitetnog socijalnog dijaloga. Idućoj Vladi poručujem - ako nas nećete uvažavati kao ravnopravne socijalne partnere, znat ćemo se sindikalnim akcijama izboriti za prava radnika, kao što smo to činili i prije!“, zaključio je Novosel.

Izvor: SSSH

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram