Proširen kolektivni ugovor ugostiteljstva

Pandemija bolesti COVID-19 utjecala je na cjelokupno svjetsko gospodarstvo, posebno na sektor turizma i ugostiteljstva. Sektorski kolektivni ugovor ugostiteljstva u Republici Hrvatskoj je potpisan jer je taj sektor od iznimnog značaja s obzirom da puni više od 20 posto godišnjeg državnog proračuna. Pandemija, prisilna zatvaranja i restrikcije doveli su do privremene suspenzije Kolektivnog ugovora ugostiteljstva 28. ožujka 2020. Novi prošireni Kolektivni ugovor ugostiteljstva na snazi je od 1. travnja 2022., a traje do 31. prosinca 2023. Nove minimalne bruto plaće za zaposlene u toj djelatnosti se primjenjuju od srijede 1. lipnja 2022.

Kolektivni ugovor ugostiteljstva sklopljen je u travnju 2022. između Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) i Udruge ugostiteljstva i turizma pri HUP-u. Odlukom ministra rada u svibnju 2022. kolektivnom ugovoru se proširuje primjena i postaje obavezan za sve poslodavce i radnike u sektoru.

Novosti u kolektivnom ugovoru ugostiteljstva

Novi prošireni kolektivni ugovor donosi bolje uvjete za radnike kojima se omogućava isplata dodatka na radni staž od 0,5% po svakoj godini staža, dodatak za otežane uvjete rada, noćni, smjenski i prekovremeni rad te rad nedjeljom, blagdanima i neradnim danima. Sektorskim radnicima je sada omogućena i isplata solidarnih pomoći u slučaju bolovanja dužeg od 90 dana, nastanka teške invalidnosti ili smrti radnika, jubilarnih nagrada, troškova prijevoza, dnevnica za službena putovanja, terenski dodatak, naknada za odvojeni život i ostale pogodnosti.

Važna novost je da će se sukladno izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći, minimalna bruto plaća bez dodataka primjenjivati za svaki ugovoreni razred, što znači da će u djelatnosti ugostiteljstva biti četiri minimalne bruto plaće, ovisno o složenosti poslova svakog radnog mjesta, a koje su znatno više i povoljnije od zakonske minimalne plaće. Po pitanju minimalnih plaća definirane su četiri kategorije, ovisno o zahtjevnosti radnog mjesta i stručnoj spremi.

Prva kategorija definirana kolektivnim ugovorom su jednostavni poslovi koji obuhvaćaju čistačice, spremačice, portire, servire, nosače prtljage i slično, a minimalna bruto plaća bez dodataka iznosi 4.687,50 kuna. U drugu kategoriju manje zahtjevnih poslova spadaju sobarice, pomoćni kuhari, pomoćni konobari i drugi slični poslovi navedene razine složenosti, a minimalna bruto plaća mora iznositi 4.800,00 kuna. Treća kategorija zahtjevnijih poslova obuhvaća one radnike koji primjenjuju znanje na određenom području i preuzimaju odgovornost uz ograničenu samostalnost u radu. Ovdje spadaju konobari, kuhari, slastičari, recepcionari i ostali, a minimalna bruto plaća ne smije biti ispod 5.400,00 kuna. Posljednja je kategorija vrlo zahtjevnih poslova u kojima radnici koriste specijalistička znanja te obuhvaća konobare specijaliste, kuhare specijaliste i ostale slične specijalističke poslove. Minimalna propisana bruto plaća bez davanja je 6.400,00 kuna.

Gdje su radnici?

Usporedimo li minimalnu plaću u sektoru turizma u Hrvatskoj s ostalim europskim turističkim destinacijama možemo zaključiti kako se nalazimo uz bok s Grčkom gdje je ove godine minimalna plaća povećana sa 663 na 713 eura. U Španjolskoj ona iznosi 830 eura, u Italiji 920 eura, a u Francuskoj 1041 eura. Sve navedene zemlje se suočavaju s velikim nedostatkom radne snage u ugostiteljskom sektoru pa je tako u Grčkoj početkom svibnja bilo otvoreno oko 50 tisuća radnih mjesta, a u Italiji do čak 300 tisuća radnih mjesta. Upravo je nedostatak radnika problem broj jedan i u Hrvatskoj gdje nedostaje oko 35 tisuća radnika.

Sektor turizma je specifična gospodarska grana u kojoj gosti od hotelskog osoblja ili radnika u ugostiteljskim objektima očekuju dobiti informaciju o lokalnim običajima, prirodnim znamenitostima, kulturi ili gastronomskoj ponudi. Radnici koji su uvezeni iz dalekih zemalja (poput Nepala ili Pakistana) teško će pružiti gostima točnu informaciju ili ih uputiti u pravom smjeru. Domaći radnik, posebno u turizmu i ugostiteljstvu, je iznimno bitan za goste i općenito za reputaciju turističke djelatnosti, no njih je sve manje i manje jer odlaze raditi u zapadne zemlje gdje se njihov rad cijeni i bolje su plaćeni. Postavlja se pitanje je li u Hrvatskoj takva politika u sektoru koji je od krucijalnog značenja za gospodarstvo ispravna i hoćemo li na vrijeme shvatiti da je zadovoljan domaći radnik ključ za zadovoljne goste i zadovoljne poslodavce.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram