Val prosvjeda i štrajkova diljem Europe

Europa se suočava s valom prosvjeda i štrajkova diljem kontinenta koji su rezultat inflacije koja je u nekim zemljama prešla dvoznamenkastu brojku, te porasta cijene energenata uzrokovanog ruskom invazijom na Ukrajinu. Iako su po jenjavanju pandemije gospodarski čimbenici ukazivali na brz oporavak, sigurnosna i energetska kriza dodatno su destabilizirali naročito europsku ekonomiju. Zanimljivo je i da su većinu štrajkova pokrenuli radnici i sindikati koji su za vrijeme pandemije bili definirani kao ključni radnici.

Prosvjed u Belgiji

Deseci tisuća belgijskih radnika sudjelovali su sredinom lipnja u nacionalnom štrajku kojega su organizirale tri belgijske sindikalne središnjice ACV-CSC, ABVV-FGTB i ACLVB-CGSLB. Radnici i njihovi sindikati zahtijevali su veće plaće i kupovnu moć te pravedniju raspodjelu bogatstva s obzirom na rastuću inflaciju i povećane troškove života, kao i rekordne razine profita belgijskih tvrtki. Belgijski sindikati organizirali su štrajk među zaposlenima u zračnoj luci u Bruxellesu, u javnom prijevozu, kao i druge akcije poput peticija, ali i velikog prosvjeda koji je okupio više od 50.000 prosvjednika. U lipnju ove godine Belgija je zabilježila 9 postotnu inflaciju i drastičan porast cijena uzrokovanu nestabilnosti opskrbe ukrajinskim žitom i porastom cijena energenata (49,7 posto porasta cijene električne energije i 139,5 posto prirodnog plina).

Velika Britanija

Velika Britanija je dodatno uzdrmana posljedicama trgovinske politike Brexita što je dovelo do najveće inflacije u posljednjih 40 godina, ukupno 9,1 posto što je najviše među zemljama članica G7. Više od 50 tisuća radnika britanskih željeznica, u organizaciji sindikata željeznica pomorstva i prometa (RMT) izašlo je na ulice zahtijevajući veće plaće koje im nisu povećane već više od dvije godine. Nakon paralize prometa u zemlji, zamjenik britanskog premijera Dominic Raab sindikate je nazvao "militantnima" i zaprijetio da bi nastavak industrijskih akcija mogao dovesti do spirale inflacije. Podršku britanskim radnicima iskazao je i SSSH, potpisavši otvoreno pismo solidarnosti u akciji koju su pokrenule Međunarodna i Europska federacija transportnih radnika ITF i ETF, uz podršku Europske konfederacija sindikata ETUC.

Njemačka

U Njemačkoj je otkazano više od 300 domaćih i međunarodnih letova zbog trodnevnog štrajka pilotskog i kabinskog osoblja, dok se za ostatak ljetne sezone planira otkazati više od 2200 letova, što je oko 3 posto Lufthansinog godišnjeg prometa. Njemački sindikat Ver.di traži od države 9,5 posto povećanje plaća ili mjesećno oko 350 eura na period od godinu dana za zemaljsko osoblje. Traže i da se minimalna satnica povisi na 13 eura, s dosadašnjih 11 eura, za više od 20 tisuća radnika koji rade na aerodromima.

Prosvjedi u regiji

Radnici iskazuju nezadovoljstvo i u susjednim zemljama poput Slovenije i Sjeverne Makedonije. Prvi prosvjed RTV Slovenije održan je krajem svibnja, a radnici, većinom novinari, su zahtijevali promjene u vodstvu i uređivačkoj politici, tražili veće plaće i autonomiju u radu. Posljedica štrajka bile su kraće informativne emisije i okupljanje novinara ispred zgrade parlamenta te poziv državi da se kao osnivač radiotelevizijskog servisa uključi u rješavanje problema.

Savez sindikata Makedonije (SSM) je organizirao generalni štrajk radnika u javnom sektoru u Sjevernoj Makedoniji. Traže linearno povećanje plaća, vraćanje regresa za godišnji odmor od 2023. i novi kolektivni ugovor. U javnim ustanovama gdje sindikat ima svoje ogranke i članove, osiguran je minimum od 10 posto radnika koji će raditi kako se bi bila ugrožena sigurnost, zdravlje i životi građana.

Zanimljivo je kako osim u Europi, sindikalne aktivnosti, a posebno sindikalno organiziranje uzima maha i u SAD-u koji zakonski štiti sindikate, no u praksi poslodavci lobiraju za što manju aktivnosti istih. U maloprodajnom lancu tehnološkog diva Applea (Apple Store) osnovan je prvi sindikat koji se pridružio Međunarodnom udruženju strojara i radnika u zrakoplovstvu (IAM).

Fotografija: Maria Molinero/Unsplash

 

 

 

 

 

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram