Prosvjednim performansom "Zadnji vlak za bolje normalno" sindikati obilježili Praznik rada

U simboličnih pet do ponoći na Glavnom kolodvoru u Zagrebu sindikati su performansom "Zadnji vlak za bolje normalno" u režiji Petre Radin obilježili Međunarodni praznik rada te poslali poruku da ne žele povratak na staro normalno, niti novo normalno jeftine radne snage, niskih plaća i nesigurnih poslova, već "bolje normalno" zadovoljnih radnika zaštićenih prava i kvalitetnih radnih mjesta - uvjeta potrebnih za zadržavanje radnika u Hrvatskoj.

Glumci Filip Detelić, Petra Težak i Mario Kovač tumačeći likove Branimira, Marka i Milice prikazali su klasičnu priču hrvatskih radnika danas koji se suočavaju s dilemom odlaska u inozemstvo u potrazi za bolje plaćenim poslovima ili hvatanja "zadnjeg vlaka za bolje normalno" i ostanka u Hrvatskoj. Unatoč tome što moraju skupljati boce kako bi preživjeli, raditi i nakon ulaska u mirovinu i provoditi godine tražeći posao u struci, likovima koji ipak ulaze na "zadnji vlak za bolje normalno", redateljica i scenaristica performansa Petra Radin poslala je poruku optimizma da još uvijek nije kasno ostvariti Hrvatsku kao zemlju zadovoljnih radnika jednakih socijalnih prava, poželjnih radnih uvjeta i kvalitetnih radnih mjesta.

Nakon performansa, obratili su se i čelnici sindikalnih središnjica Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić, ističući probleme s kojima se radnici u Hrvatskoj suočavaju te svoje zahtjeve prema Vladi RH i poslodavcima kao ključnim akterima odgovornima za ovu situaciju, ali i partnerima za dijalog kojim se ona može i mora promijeniti.

Kao jedan od najvažnijih okvira koji će u narednim periodu odrediti radnička prava i smjer u kojem se ide istaknute su izmjene Zakona o radu koje, navode sindikalisti, nažalost idu prema daljnjoj fleksibilizaciji i smanjivanju radničkih prava, pod potpuno neutemeljenim izgovorima da će lakše otpuštanje radnika kroz ograničavanje ugovora na određeno uroditi većim zapošljavanjem te da će poticanje rada od kuće potaknuti demografsku obnovu. Sve to, više smo puta naglašavali, nije utemeljeno i pokazalo se potpuno pogrešnom politikom u nizu zemalja.

Sindikati su poručili da će, tijekom daljnjih konzultacija o izmjenama Zakona o radu koji ovoga mjeseca ulazi u intenzivnu fazu, navedenim namjerama Vlade i poslodavaca čvrsto oponirati te da neće dopustiti toliko puta već viđeno pogodovanje poslodavcima i njihovim željama. Kvalitetna radna mjesta, stabilan i dobro plaćen posao od kojeg radnici mogu dostojanstveno živjeti, optimalno radno vrijeme čini rad po mjeri čovjeka i to je jedini način, tvrde sindikati, na koji će se radnici, poput likova prikazanih u performansu, zadržati u Hrvatskoj.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram