Radnici Apple Storea pristupili sindikatu

Radnici Apple Storea glasovali su za priključenje sindikatu i tako postali prvi maloprodajni radnici ovog američkog tehnološkog diva koji su se pridružili sindikalnom pokretu. Nastavak je to šireg trenda sindikalnog organiziranja u maloprodajnim, uslužnim i tehnološkim industrijama unutar SAD-a. Među 270 Appleovih trgovina koje posluju u Americi, u njih čak dvadeset radnici su pokazali interes za sindikalno udruživanje.

Iako još uvijek nije moguće ocijeniti predstavlja li ovaj trend sindikalnog organiziranja značajniji preokret za američke radnike, ono što jest sigurno je da trenutni nedostatak radne snage – i ne samo u SAD-u – znači da su sada radnici pregovarački u puno boljoj poziciji nego što su ranije bili. Prva sindikalna pobjeda u Appleu već sada nailazi na veliki medijski interes i zasigurno će inspirirati i druge radnike da se sindikalno organiziraju, ocjenjuje profesor prava i direktor za radne studije i zapošljavanje John Logan sa Sveučilišta u San Franciscu.

Sve je krenulo u gradu Towsonu, u saveznoj državi Maryland, gdje su radnici izglasovali (sa 65 glasova za i 33 protiv) pristupanje sindikatu. Ovo je treći pokušaj radnika Appleovih trgovina da se sindikalno organiziraju, prije toga pokušaj udruženja nije uspio među radnicima u Atlanti i New Yorku, kojima su, kako tvrde, poslodavci otežavali proces sindikalnog udruživanja.

Za razliku od Europe, gdje su radnici nekih maloprodajnih Appleovih trgovina udruženi u sindikat, u Sjedinjenim Američkim Državama taj je proces puno teži i sporiji, bez obzira što je sindikalno udruživanje zaštićeno zakonom. Osnivanje sindikata u SAD-u je moguće ako poslodavac dobrovoljno prizna sindikate ili ako radnici prikupe potpise najmanje 30 posto radnika i od Nacionalnog odbora za radne odnose (NLRB) zatraže formalne izbore.

Novi sindikat radnika u maloprodaji - AppleCore priključit će se Međunarodnom udruženju strojara i radnika u zrakoplovstvu (IAM), industrijskog sindikata koji predstavlja više od 300 tisuća radnika. "Pozdravljam hrabrost koju su pokazali radnici Apple Strorea u Towsonu za postizanje ove povijesne pobjede. Podnijeli su ogromnu žrtvu za tisuće Appleovih radnika diljem zemlje koji su pomno pratili ove izbore", izjavio je predsjednik IAM-a Robert Martinez.

Još u svibnju ove godine su se radnici Appleovih maloprodajnih trgovina obratili izvršnom direktoru Applea Tim Cooku te ga obavijestili o odluci organiziranja u sindikat te naveli da će tako ostvariti prava koja trenutno nemaju. Odgovor je stigao od glasnogovornika Applea: "Zadovoljstvo nam je što možemo ponuditi visoke naknade i beneficije za zaposlene, uključujući zdravstvenu njegu, naknadu za školarine, roditeljski dopust, plaćeni obiteljski dopust, godišnje stipendije za dionice i ostale pogodnosti." Zanimljivo je da je identičan odgovor bio poslan i radnicima koji su se u Atlanti pokušali organizirati u sindikat.

Otprilike u isto vrijeme Apple je povećao početne plaće za radnike u maloprodaji s 20 na 22 dolara po satu, uz video poruku šefice maloprodaje Deirdre O'Brien koja je upozorila radnike da bi udruživanje u sindikat moglo naštetiti poslovanju tvrtke. Ipak su radnici, koji žele više glasa o pitanjima poput sigurnosti, radnog vremena i plaće, ravnoteže u poslovima i životnim aktivnostima te beneficije razmjerne stažu, pobijedili Appleov menadžment. Istaknuli su i kako njihove tehničke vještine moraju biti superiornije od ostalih koji rade u maloprodaji.

"Svaki dan dolazimo na posao kako bi stvorili bolje životne uvjete za sebe i svoje obitelji. Smatramo da zaslužujemo imati pravo glasa jer izuzetno volimo svoj posao", izjavio je Onye Igwulu, 24-godišnji zaposlenik trgovine u Towsonu. I dok se radnici bore za bolje uvjete rada,  Apple i dalje raste. Nedavno su objavili poslovne rezultate u drugom tromjesečju - rekordnih 97,3 milijarde dolara, što je 9 postotno povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

- izvor fotografije: International association of machinists and aerospace workers

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram