Radnici Googlea osnovali sindikat

Početkom ove godine, nakon višegodišnjeg aktivizma i pritužbi oko radnih uvjeta, radnici Googlea sindikalno su se organizirali.

Radnici zaposleni u Googleu, njegovoj matičnoj kompaniji Alphabetu i drugim povezanim kompanijama osnovali su sindikat pod nazivom Sindikat radnika Alphabeta, koji se odmah priključio Sindikatu komunikacijskih radnika Amerike.

Sindikat organizira sve radnike koji na bilo koji način rade za Alphabet i Google, neovisno o tome jesu li stalno ili privremeno zaposleni, vanjski suradnici ili podizvođači. Zasad sindikat ima više od 700 članova, uključujući softverske inženjere i druge visokokvalificirane radnike.

Alphabet ukupno zapošljava oko 132 tisuće radnika. S obzirom na broj zaposlenih i trenutni broj članova sindikata, Sindikat  radnika Alphabeta u prvoj se fazi ne namjerava fokusirati na kolektivno pregovaranje nego na različite oblike pritiska prema poslodavcu i javnog zagovaranja.

Inicijativa sindikalnog organiziranja u Googleu izrasla je na višegodišnjim sukobima između uprave i radnika, koji su se žalili na etičke probleme u poslovanju (npr. ugovori s vojskom, suradnja oko cenzure s kineskim vlastima i sl.), ali i na nerješavanje problema seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, kao i općenito nedovoljnu zaštitu radničkih prava. U više navrata, radnici Googlea tvrdili su da su bili neopravdano otpušteni zbog kritiziranja kompanije.

Osnivanju novog sindikata prethodilo je više od godine dana priprema, uključujući i mnoge tajne sastanke.

Sindikalno organiziranje radnika Googlea predstavlja rijedak  i važan korak za informatičku industriju u kojoj su ovakve akcije još uvijek rijetkost.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram