Rastu troškovi godišnjih odmora

Analiza podataka Eurostata, Europske konfederacije sindikata i Europskog sindikalnog instituta pokazuju da je cijena paket aranžmana za godišnji odmor je 12, 4 posto veća nego prošle godine kada je cijena rasla za 11,5 posto.

I ovog ljeta kriza troškova života utječe na cijenu godišnjih odmora koje su u prvih pet mjeseci 2023. godine rekordno visoke, dok je posljednje veće povećanje zabilježeno 2015. godine kada je godišnji rast iznosio 7,2 posto (mjerenja se vrše od 1996. godine).

• Prosječna cijena odmora u paketu od četiri ili više noćenja sada iznosi 2967 € – više od 600 € u odnosu na 2018. godine.
• Stanovnici Estonije, Francuske, Bugarske, Švedske i Češke pogođeni su najvećim povećanjem troškova odmora u paketu, s porastom između 18 i 31 posto.
• Prosječna cijena paket aranžmana vrijedi više od mjesečne plaće za one koji zarađuju minimalnu plaću u 14 država članica.
• Oko 19,5 posto zaposlenih ljudi ne može si priuštiti tjedan dana izvan kuće, prema posljednjim podacima Eurostata – što je jednako 38 milijuna ljudi.
• Najveći broj radnika koji si ne mogu priuštiti odmor nalazi se u Rumunjskoj (43%), Grčkoj (37%), Mađarskoj (34%), Italiji (31%), Hrvatskoj (31%) i Cipru (30%).

Za one koji su prisiljeni ostati kod kuće, troškovi rekreacije i kulturnih aktivnosti, uključujući posjete kinu ili muzejima, također su porasli za rekordnih 6,5 posto - trećinu više od nominalnog rasta plaća. Mnogi će se također boriti s dodatnim naporom prehranjivanja svoje djece ručkom tijekom školskih praznika, s novim podacima koji pokazuju da se sve veći broj građana EU-a bori kako bi si priuštio pravi obrok.

ETUC poziva EU i nacionalne vlade da okončaju krizu troškova života nametanjem neočekivanih poreza na super profit koji čini dvije trećine inflacije i vraćanje kupovne moći radnika kroz pristojno povećanje plaća.

Glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch rekla je: Odmor je važan za dobrobit radnika, ali rekordno povećanje cijena značit će da će milijuni propustiti odmor ovog ljeta. U međuvremenu će se izvršni direktori koji su izazvali inflaciju koristeći nestašicu zaliha kao izgovor za povećanje profitnih marži sunčati u luksuznim odmaralištima. Daleko od toga da je ovo ljeto pauza, ovo ljeto baca svjetlo na duboku nejednakost koja postoji u našem gospodarstvu i društvu.

Fotografija: awesomecontent/Freepik.com

Izvor: ETUC/sssh.hr

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram