Ispunio/la si upitnik samoprocjene o tome koliko je tvoj posao dobar posao. Ovisno o rezultatima i tvojoj želji da unaprijediš kvalitetu svog radnog mjesta, istraži što možeš učiniti da unaprijediš neku od dimenzija svog posla.

U nastavku se nalaze savjeti za svaku od šest dimenzija koje čine Rad po mjeri čovjeka (dobra plaća, zaštita zdravlja, učenje i napredovanje, sigurnost, glas na radnom mjestu i radno vrijeme).

Istražuj i izbori se za rad po mjeri čovjeka!

 • Ako plaćom ne možeš pokriti osnovne životne potrebe i smatraš kako plaća ne odražava dobre rezultate poslovanja, vrijeme je da pregovaraš za veću plaću.
 • Pregovarati možeš individualno ili kolektivno.
 • Ako si se odlučio/la pregovarati individualno – pripremi se za razgovor s poslodavcem. Istraži iste/slične poslove u drugim poduzećima, razmisli koje kvalitete i vrijednosti donosiš u svoju radnu sredinu i zahtijevaj veću plaću. To je tvoje osnovno pravo iz rada – pregovarati za veću plaću.
 • Naravno, lakše je pregovarati kada se više radnika organizira i pregovaraju zajedno. Za to ti je potreban sindikat. Radnici koji su organizirani u sindikat i koji imaju sklopljen kolektivni ugovor u prosjeku zarađuju 20 do 30 posto više od radnika u istom sektoru ako nije sklopljen kolektivni ugovor.
 • Ako primijetiš da se na tvom radnom mjestu ne primjenjuju mjere zaštite na radu – obrati se povjereniku radnika za zaštitu na radu.
 • Ako kod tvog poslodavca ne postoji povjerenik radnika za zaštitu na radu, provedite izbore i izaberite ga među sobom. Radnici kod svakog poslodavca, neovisno o broju zaposlenih, imaju pravo među sobom izabrati osobu koja će imati zakonsko pravo brinuti da se poštuju pravila zaštite na radu.
 • Ako stres, radno opterećenje i međuljudski odnosi ugrožavaju tvoje fizičko i psihičko zdravlje – obrati se osobi za zaštitu dostojanstva radnika ili sindikalnom povjereniku.
 • Ako sumnjaš u neku povredu prava ili da posao narušava tvoje zdravlje, zaštiti svoja prava i svoje zdravlje. Ako si član sindikata, imaš pravno na besplatnu pravnu pomoć. Postani član. Članovi sindikata udruženih u SSSH imaju i teritorijalnu dostupnost naših pravnika na terenu (od Osijeka do Dubrovnika).
 • Ako misliš da ti nedostaju znanja i vještine za kvalitetno obavljanje posla koji radiš - razgovaraj s poslodavcem o svojem profesionalnom razvoju – predloži i zahtijevaj edukaciju koja će ti koristiti u tvojemu svakodnevnom radu i unaprijediti tvoj posao.
 • Učenje i napredovanje na radnome mjestu trebala bi biti obaveza poslodavca. Ako tvoj poslodavac nema praksu ulaganja u edukaciju radnika, razmisli na koje sve načine možeš utjecati kako bi se to promijenilo.
 • Razgovaraj s drugim radnicima i radnicama i svojim nadređenima. Iniciraj razgovor i predloži ideje za edukaciju i profesionalni razvoj, ne samo za sebe već i za druge kolegice i kolege.
 • Jedan od načina na koji možeš obavezati poslodavca da ulaže u edukaciju svojih radnika i radnica je da tu obavezu ugovorite kroz kolektivni ugovor (ili barem zatražite poslodavca da ju upiše u pravilnik o radu, ako kolektivni ugovor ne postoji.)
 • Ako nemaš ugovor na neodređeno i to nije tvoj izbor, tj. želiš imati ugovor za stalno kako bi mogao/la planirati budućnost ili bi htio dignuti kredit – trebaš znati da je ugovor na neodređeno standardni oblik zapošljavanja. Ugovor na određeno vrijeme je iznimka i mora biti opravdan stvarnim razlozima, odnosno samo privremenom potrebom obavljanja tog posla.
 • Zakon o radu propisuje i druga ograničenja zapošljavanja na određeno vrijeme – kod istog poslodavca na uzastopnim ugovorima o radu na određeno vrijeme možeš raditi najdulje tri godine.
 • Ako već moraš pristati na ugovor na određeno vrijeme, ne dozvoli da ti zbog toga budu uskraćena druga radna prava – radnici zaposleni na određeno vrijeme imaju pravo na jednaku plaću i uvjete rada kao i oni zaposleni za stalno.
 • Obrati se sindikalnom povjereniku (ako postoji sindikat kod tvog poslodavca), učlani se u sindikat i prepusti sindikalnom povjereniku da pregovara s poslodavcem. Sindikalni povjerenici imaju iskustva u pregovaranju s poslodavcem te mogu uvjeriti poslodavca da je sigurnost radnih mjesta bitna.
 • Ako nisi zadovoljan/a koliko se tvoj glas čuje na radnom mjestu – vrijeme je da se to promijeni. Razmisli na koji način možeš utjecati na donošenje odluka, radno okruženje i procese rada. Neki poslodavci žele čuti prijedloge kojima će se unaprijediti posao. Na tebi je red da ih kažeš.
 • Ako imaš iskustvo da se tvoje mišljenje i mišljenje tvojih kolega ne uvažava i da jako malo možete utjecati na procese rada, vrijeme je da se to promijeni. Organizirajte se i zajednički nastupite prema poslodavcu. Organiziranje radnika najčešće nastaje kada postoji neki živi problem koji radnici žele riješiti. Tražite sastanak s poslodavcem i pregovarajte. Ako imate sindikalnog povjerenika koji dobro radi svoj posao – tim bolje – savjetujte se s njim i uključite ga u pregovaranje. Samo zajedničkim snagama možemo se izboriti za rad po mjeri čovjeka.
 • Tamo gdje postoji sindikat – tamo postoji i kultura kolektivnog pregovaranja i zajedničke borbe za rad po mjeri čovjeka. Svatko od nas želi imati priliku reći nešto o svom poslu, uvjetima rada i perspektivi. Ako ne možemo iskomunicirati zadovoljstvo ili nezadovoljstvo radnim mjestom – često se događa da tražimo ono radno okruženje gdje će se čuti naš glas. Izbori se da i tvoje radno mjesto bude mjesto gdje se čuje glas radnika i radnica.

 • Ako radiš više od ugovorenog radnog vremena i to ti nije plaćeno – organiziraj se i izbori se sa svojim kolegama za poštivanje radnog vremena na tvom poslu.
 • Ako poslodavac ne poštuje propise o organiziranju radnog vremena ili prekovremenom radu – upozori ga na to. Znamo da je teško izlagati se prema poslodavcu i prigovarati. Zato postoji sindikat i sindikalni povjerenik. Za sve nepravilnosti, namjerne ili nenamjerne, sindikalni povjerenik upozorava poslodavca i brine se da se poštuju propisi i zakoni.
 • Ako ne postoji sindikat na razini tvog poslodavca, informiraj se o organizaciji radnog vremena.
 • Ako organizacija radnog vremena odnosno njegov raspored nije najavljen dovoljno unaprijed, to direktno utječe na tvoj privatni život. Razmisli na koji način možeš to promijeniti. Postoje određena zakonska ograničenja vezana uz radno vrijeme, ali mnogo toga se može dogovoriti s poslodavcem putem predstavnika radnika. Razgovaraj s poslodavcem ili se obrati sindikalnom povjereniku.

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram