SGH: Dobra sindikalna organiziranost za bolja prava graditelja

Piše:
Domagoj Ferdebar

U vrijeme zabrane kretanja izvan svog mjesta prebivališta/boravišta, prekida javnog prijevoza te poruka „ostanidoma“, vrijeme u kojem je dio poslodavaca naložio svojim radnicima rad od kuće, graditeljski sektor radio je punim kapacitetom.  U gotovo svim započetim građevinskim projektima nastavljeno je izvođenje i  tijekom ožujka, travnja i svibnja 2020. Ovome je pomoglo i vrlo stabilno vrijeme tijekom gotovo tri mjeseca. To je za građevinske radnike značilo i redoviti dolazak na posao.  Oni radnici koji su do tada koristili javni prijevoz za dolazak na posao i s posla morali su si organizirati novi oblik prijevoza.

Iako se u graditeljstvu radilo punom parom, priče o gospodarskoj krizi koja sigurno dolazi nisu zaobišle niti ovaj sektor, koji iznimno u ovom slučaju neočekivane i nagle blokade gotovo cijelog gospodarstva nije prvi osjetio krizu.  Neki poslodavci brzo su reagirali onime što je najbezbolnije za njih – smanjivanjem plaća radnicima. Podsjetimo se još jednom, radilo se i više nego u 2019.  Smanjivanje plaća u nekim slučajevima nisu spriječile niti mjere potpore poslodavcima za plaće radnika, uredno su si bez puno muke i objašnjavanja uštedili jednu dvije plaće na teret svojih radnika.

Zbog svega navedenoga bilo je i puno aktivnosti u Sindikatu graditeljstva Hrvatske – unutar tri mjeseca osnovane su dvije nove sindikalne podružnice u kojima se preko 150 radnika učlanilo u SGH. Uz ove radnike bilo je i više novih članova koji su se pojedinačno učlanili.  Dio novih članova dolazi iz tvrtki koje su preuzeli novi vlasnici i radnici su potražili pomoć sindikata jer nisu znali kakve promjene će donijeti novi vlasnici. Dio članova dolazi iz tvrtki koje su već duže vrijeme kršile brojna radnička prava bez obzira na odlično poslovanje, a poslodavci već govore o mjerama koje će prvo osjetiti radnici.

U jednom slučaju kod velikog poslodavca, uprava je u ožujku donijela odluku o isplati dobiti iz 2019. a nakon toga najavila kolektivne pregovore s prijedlogom smanjenja plaće radnicima 10-15 posto – jer „kriza je“. Odgovor sindikata i članova sindikalne podružnice bio je vrlo kratak i jasan – ako ide isplata dobiti idu i pregovori o povećanju plaća. U drugom slučaju radilo se o izdvajanju pogona iz jedne gradske tvrtke i pripremi za privatizaciju.

Uz sve ovo graditeljski sektor našao se pod dodatnim pritiskom potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu. Razumljiva nestrpljivost i strah građana čije su kuće i stanovi stradali od potresa te želja tvrtki da si osiguraju što više posla u obnovi rezultirali su tragično za dvojicu radnika  i nažalost još desetke mahom neprijavljenih ozljeda na radu.

Tijekom posljednjih pet mjeseci bilo je i pozitivnih primjera dobre sindikalne organiziranosti gdje se nije vodila rasprava o tome koliko uštedjeti na radniku, već su poslodavci na prijedloge sindikalnih povjerenika uložili dodatna sredstva kako bi na gradilištima postigli što sigurnije uvjete rada. Primjerice, postavljeno je više klimatiziranih kontejnera za odmor, opskrbljenih toplom i hladnom vodom, radnici su se prevozili u manjim grupama na posao itd.

SGH je u ovom razdoblju sklopio i nekoliko novih kolektivnih ugovora, svi s povećanjem plaća.

Podijeli

Autor/ica

Posljednje

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram