Sindikat graditeljstva upozorava: Pri sanaciji šteta obavezno koristite zaštitnu opremu

Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH) uputio je apel svojim članovima, ali i svim ostalim sudionicima sanacije štete u potresima razorenim područjima za obveznim korištenjem sve potrebne zaštitne opreme te za radom sukladno propisanim mjerama zaštite na radu.

SGH od poslodavaca i nadređenih zahtijeva da, „koliko god to bilo komplicirano“, radnicima osiguraju takav rad ističući: “temelj zaštite na radu je upravo prevencija odnosno poduzimanje mjere u radnom postupku radi  sprječavanja ili smanjivanja rizika od nezgoda na radu.“

Sindikat upozorava i zahtijeva i od stožera civilne zaštite i svih drugih nadležnih tijela na nacionalnoj i lokalnoj razini da sa svojih pozicija inzistiraju na striktnom provođenju pravila i mjera zaštite na radu i preventivno djeluju na sprječavanju nezgoda na ovim vrlo zahtjevnim i opasnim poslovima.

Graditeljima bravo i hvala, ali sigurnost na prvom mjestu

SGH zahvaljuje svojim članovima, ali i njihovim poslodavcima i svima ostalima koji neumorno, od prvoga dana, sudjeluju u pružanju žurne pomoći u saniranju šteta uzrokovanih katastrofalnim potresom. Međutim, upozoravaju kako opreza nikada dosta, jer obavljanje takvih teških i opasnih poslova u ovim okolnostima predstavlja dodatnu opasnost kako za same radnike, tako i za sve druge.

Sindikat podsjeća na česte nepravilnosti i propuste, zbog kojih su prilikom saniranja šteta od potresa na području Grada Zagreba i okolice u proljeće prošle godine dvojica radnika smrtno stradala, a takvi su propusti nažalost i sada svakodnevno prisutni na sanacijama šteta na u Sisačko-moslavačkoj županiji i šire.

„Iako neizmjerno zahvalni, zabrinuti smo za živote i zdravlje naših članova, građevinskih radnika, ali i  svih drugih koji neumorno rade na sanaciji šteta u teškim uvjetima, posebice na velikoj visini. Pri tome često improviziraju i ne pridržavaju se pravila struke i mjera zaštite na radu. Osim toga, svi oni su osim fizičkim, izloženi i teškim psihičkim naporima što dodatno povećava rizike za nezgode“, zaključuje SGH u priopćenju.

Podsjetimo, za zaštitu na radu odgovorni su i poslodavac i radnik: poslodavac je obavezan organizirati i provoditi zaštitu na radu i snositi sve njene troškove, a u slučaju ozljede bez krivnje radnika, mora radniku nadoknaditi štetu; s druge strane, radnik je obavezan obavljati posao s dužnom pažnjom te voditi računa o svojoj sigurnosti i zaštiti zdravlja, kao i o sigurnosti i zaštiti zdravlja ostalih radnika koje mogu ugroziti njegovi postupci i propusti na radu. Također, radnik ima pravo odbiti raditi ako se ne provode propisane mjere zaštite zdravlja i sigurnosti na radu.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram