Sindikat je ruka pomoći u ostvarivanju radničkih prava

Autor:
radpomjeri.eu

O važnosti sindikalnoga organiziranja ovoga smo puta razgovarali sa Sanjom Marić, sindikalnom povjerenicom u tvrtki Luka Tranzit Osijek, gdje ove godine obilježava 35 godina rada. Luka Tranzit Osijek članica je Nexe grupe od 2004. godine i najveća je riječna luka u Hrvatskoj koja se bavi lučkim pretovarom, skladištenjem i ostalim lučkim poslovima te trgovinom građevinskim materijalom.

Sanja je u sindikatu je od prvoga dana rada u tvrtki, kada je odmah potpisala ugovor na neodređeno i kada ju je tadašnja radnica na obračunu plaća pitala želi li pristupiti sindikatu. Sanja se prisjeća kako joj je radnica tada rekla kako je normalno da svi novi radnici pristupaju sindikatu, zbog čega niti ona nije dvojila postati članicom.

Danas je ipak nešto drugačija priča - ugovori se na početku radnog odnosa više ne potpisuju na neodređeno, a članstvo u sindikatu ne podrazumijeva se kao nekad. Od početka njezina rada u tvrtki do danas, situacija za Sanju, ali i za radnike uvelike se promijenila. Sindikat u njezinoj tvrtki je kroz godine doživio organizacijske promjene, a s time se mijenjala i Sanjina sindikalna uloga. Sindikat je postao dijelom Sindikata graditeljstva Hrvatske, a od 2019. godine, Sanja je sindikalna povjerenica koja se u svojem radu vodi glavnim ciljem - zadovoljnim radnikom, dovoljno motiviranim i nagrađenim za svoj rad.

Kolektivni ugovor imperativ je za bolja prava i uvjete radnika

U dvije godine rada kao sindikalna povjerenica, Sanja je potpisala tri kolektivna ugovora kojima se iz godine u godinu unapređuju materijalna prava i uvjeti radnika. Kolektivnim ugovorom u Sanjinoj tvrtki ugovoren je niz prava koji vrijede za sve radnike - naknada za minuli rad, topli obrok, naknada za prijevoz, jubilarne nagrade, dar djeci, božićnica, regres, nagrada za ostvarene rezultate rada, različiti darovi i potpore, među kojima i sindikalna pozajmica. Posljednji kolektivni ugovor Sanja je potpisala 1. travnja ove godine ugovorivši još povoljnija prava i uvjete radnika – prihvaćanjem prijedloga Platnih razreda koji čine sastavni dio KU došlo je do povećanja plaće, a povećan je i iznos otpremnine pri poslovno uvjetovanom otkazu s osam maksimalnih prosječnih mjesečnih plaća na deset otpremnina.

sindikat

Potpisivanje kolektivnog ugovora

Motivaciju za obavljanje dužnosti sindikalne povjerenice, Sanja je pronašla u činjenici da je radnicima tvrtke prijetio istek kolektivnog ugovora 2019. godine, a samim time i gubitak svih ranije ugovorenih materijalnih prava. Budući da se nitko nije kandidirao za dužnost sindikalnog povjerenika, Sanja je na sebe preuzela odgovornost koja podrazumijeva kolektivno pregovaranje s poslodavcem jer sebe i svoje kolege nije htjela dovesti u poziciju od samo godinu dana ranije kada su radnici bili bez kolektivnog ugovora punih šest godina. Malo je vjerojatno da bi poslodavac svojom inicijativom produljivao kolektivni ugovor i ugovorena prava, ako u tvrtki ne postoji sindikat koji će na tome inzistirati. Čak i u tim, za Sanju novim uvjetima, prvi kolektivni pregovori u kojima je sudjelovala urodili su zadržavanjem dotad ugovorenih prava, ali i ostvarivanjem novih.

Brojno članstvo = jak sindikat

Iako je omjer članova sindikata i ukupnog broja zaposlenih u tvrtki vrlo zavidan (od ukupno 66 radnika, članova sindikata je 45), Sanja priznaje kako ukupan broj članova stagnira i potreban je veliki rad i trud kako bi se članstvo najprije zadržalo, a potom i proširilo. Upravo to je najvažniji posao sindikalnoga povjerenika. Novozaposleni, mladi radnici zasad uspijevaju kompenzirati odlazak starijih radnika u mirovinu, no pristup mlađim radnicima i njihova svijest o važnosti sindikata na radnom mjestu uvelike je drugačija od vremena kad je Sanja počela raditi.

- Mladi radnici iskreno ne žele biti članovima sindikata jer smatraju sindikat nebitnim. A pritom  znaju kako prava iz kolektivnog ugovora izborena od strana članova sindikata vrijede i za njih", govori Sanja te napominje kako je brojnost članova sindikata od izuzetne važnosti zbog kvalitetnijeg i snažnijeg pozicioniranja radnika spram poslodavaca. - Što je članova u sindikatu više, to su moć i pritisak radnika na poslodavca jači.

Nova generacija radnika nije upoznata ni sa time što je sindikat, što se članstvom dobiva, a u prilog otežanoj mobilizaciji radnika za članstvom u sindikatu ide i činjenica da se izborena prava odnose na sve radnike - i one koji su članovi sindikata i one koji to nisu. Kroz svoje sindikalno iskustvo, Sanja se često susretala s kratkim i jasnim "ne" na pitanje žele li radnici pristupiti sindikatu, zbog čega je uvjerena da je najčešći razlog odbijanja i nepristupanja sindikatu zapravo nedostatak informiranosti o ulozi sindikata i dosad izborenim pravima te jednostavno nepostojanje svijesti o tome da radni uvjeti i materijalna prava na radnom mjestu nisu uklesani u kamenu, da ne moraju biti rezultat isključivo samovolje poslodavaca te da je na njih moguće utjecati.

Zbog toga je, smatra Sanja, izuzetno važno individualno pristupiti svakom radniku, ponekad i nekoliko puta kako bi se inicijalna nezainteresiranost pretvorila u motivaciju za zajedničku borbu za bolje uvjete na radnome mjestu.

To je složen posao, no unatoč tome, posao sindikalne povjerenice Sanji se sviđa i nije joj ga teško odrađivati. Sastavni dio posla je biti na usluzi svojim kolegama koji joj nerijetko prilaze s nizom pitanja i problema na radnome mjestu. U tom je slučaju potrebno uvijek imati neki dokaz, papir, voditi evidenciju ili slično, napominje Sanja, prisjećajući se jednog od upita kolege koji je bio zabrinut da neće proći zdravstveni pregled potreban za nastavak obavljanja posla, zbog čega se pribojavao promjene radnoga mjesta ili čak otkaza. Rješavanje problema kolega nerijetko zahtijeva stručnu pomoć sindikalne središnjice Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kojoj sindikat pripada, a u najvećem broju slučajeva to je besplatna pravna pomoć na koju članovi sindikata imaju pravo. Nekad su to stručni pravni savjeti, a nekad i potreba za zastupanjem u pravnim postupcima pred sudom. No, Sanja u svojem dvogodišnjem iskustvu sindikalne povjerenice nema takvih iskustava te ističe da poslodavac kod kojeg radi ispunjava svoje obveze utvrđene kolektivnim ugovorom. Svaki novi kolektivni ugovor koji potpiše ili problem koji njezin kolega riješi uz pomoć sindikata, Sanji je motivacija da nastavi s radom povjerenice.

Kolektivno pregovaranje - zahtjevan proces koji zahtijeva iscrpnu pripremu

Najstresniji dio posla koji obavlja kao sindikalna povjerenica za Sanju je kolektivno pregovaranje. Najranije 45 dana prije isteka kolektivnoga ugovora, počinje proces pregovaranja koji zahtijeva iscrpnu pripremu i formulaciju zahtjeva s kojima se obraća poslodavcu. Nakon nekoliko sastanaka s poslodavcem i iznesenih prijedloga jedne i druge strane, slijedi proces u kojem se zahtjevi razmatraju, a zatim ukoliko se postigne suglasnost obiju strana, potpisuje se kolektivni ugovor na određeno razdoblje. U tom je procesu neophodna podrška pravnika koji je prisutan tijekom svake faze pregovora. Zasad su tri takva procesa iza nje i svaki je rezultirao boljim pravima i uvjetima rada za radnike.

Svoje je sindikalno obrazovanje, osim dugogodišnjeg iskustva kao članica sindikata, Sanja stjecala kroz radionice, edukacije i treninge u organizaciji SSSH za koje ima samo riječi hvale.

Sindikat

Sanja na radionici "Snažna podružnica - snažan sindikat"

- Takve su stvari fantastične i drago mi je da sam mogla sudjelovati na njima", govori Sanja, prisjećajući se treninga organiziranog u Daruvarskim toplicama pod nazivom "Snažna podružnica - snažan sindikat" organiziran za sindikalna povjereništva Sindikata graditeljstva Hrvatske.

Zahvaljujući sjajnim, zanimljivim i motiviranim predavačima, na radionicama je moguće mnogo toga naučiti o sindikalnome radu, no najbolji dio je upoznavanje drugih sindikalnih povjerenika i članova sindikata. Njihove priče i iskustva iz njihovih podružnica pravi su izvor informacija i motivacije za daljnji sindikalni rad. Kad čujete za primjere u kojima je sindikat osnovan u mnogo težim uvjetima, s manjim brojem radnika, s mnogo problematičnijim poslodavcem i kad su, unatoč svemu, uspješno izborena bolja prava i uvjeti za radnike, to vas čini ponosnim što ste članom sindikata i što pripadate skupini ljudi koja aktivno radi na poboljšanju prava radnika i svakodnevno prakticira i živi vrijednosti poput zajedništva i solidarnosti.

Podijeli

Vezano:

Naš sindikat EKN i radničko vijeće spasili su tvrtku

Dražen Balažinec glavni je sindikalni povjerenik u tvrtki ACG Europe iz Ludbrega, danas hrvatskoj podružnici indijske tvrtke. U tvrtci, koja je donedavno nosila ime Lukaps, Dražen radi od 1983. godine. Po struci je energetičar, no s vremenom se doškolovao te trenutno radi u strojarnici kao strojar i kontrolor. Nakon godina neizvjesnosti tijekom pretvorbe i privatizacije, […]

Podijeli
Više
Organizirala sam sindikat u privatnoj tvrtki

Ljiljana Matešić radi u privatnoj tvrtki u industrijskoj proizvodnji u okolici Zadra već dvanaest godina. Nakon čestih povreda prava radnika te dva neuspjela pokušaja organiziranja sindikata na razini tvrtke, uspjela je potaknuti kolegice i kolege te su prije tri godine zajedno osnovali sindikalnu podružnicu Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata. Na izbornoj skupštini izabrana je […]

Podijeli
Više
Kako je Vlado obranio kolegice od mobinga nadređenih

Vlado Kos sindikalni je povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) u jednoj privatnoj tvrtki već više od 20 godina. Vlado se istaknuo u nizu sindikalnih aktivnosti, a ovaj razgovor vodimo na temu nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu, točnije mobinga koje su doživjele njegove kolegice te on sam. Mobing šefice nad čitavim odjelom […]

Podijeli
Više
Pregovaračka moć i snaga sindikata leži u članstvu

Suzana Rajković sindikalna je povjerenica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), učlanjen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Odlučila je sindikalno se aktivirati jer nije htjela dopustiti da se kolektivni ugovor i dalje krši i jer je htjela izboriti dodatna prava za članice i članove sindikata. Svjesna je važnosti djelovanja sindikata i na nacionalnoj […]

Podijeli
Više
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram