Sindikati će nadzirati zakonitost provedbe preporuke u vezi korištenja godišnjeg odmora

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je predstavio nove epidemiološke mjere i preporuke koje stupaju na snagu 21. prosinca 2020. i vrijedit će do 8. siječnja 20201. godine.

Među ostalim, preporučuje se korištenje godišnjeg odmora iz ove godine u vremenu od 23. prosinca 2020. do 8. siječnja 2021. Svrha ove preporuke je na dva tjedna u što većoj mjeri prekinuti kontakte na radnim mjestima, u prometu odnosno prijevozu i dr.

Sindikalne središnjice podržale su najnoviju preporuku: u pismu i uputama upućenima njegovim sindikalnim povjerenicima Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) naglasio je kako je „od početka pandemije zaštita zdravlja i života radnika i građana, uz očuvanje radnih mjesta i prihoda radnika, prioritet SSSH i njegovih udruženih sindikata“ te izrazio očekivanje da „obje strane radnih odnosa na razini poslodavca postupe odgovorno i dogovorno.“

SSSH je svoje sindikalne povjerenike posebno uputio na nadzor postupa li poslodavac u skladu sa zakonom, bez prisile, te bez zadiranja u godišnji odmor iz sljedeće godine.

Svrha preporuke je na dva tjedna u što većoj mjeri prekinuti kontakte na radnim mjestima, u prometu odnosno prijevozu i dr.

Preporuku su podržale i Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska obrtnička komora (HOK), koje predlažu organizaciju godišnjih odmora gdje je to moguće, a gdje nije, na rad od kuće.

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
© Copyright 2020 - All Rights Reserved
Powered by Panda komunikacije
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram