SOMK: Sindikalne akcije u doba epidemije

Piše:
Božica Žilić

Performans pod nazivom "Ne plašite odgojitelje otkazima, otkažite loše radne uvjete", koji je Sindikat medija obrazovanja i kulture (SOMK) izveo u zagrebačkoj Tvornici kulture 25. lipnja bio je vjerojatno prva sindikalna javna akcija u Hrvatskoj od izbijanja epidemije koronavirusa.

Napravili smo to odgovorno i poštujući propisane epidemiološke mjere (maske, razmak među prisutnima...). Ponosni smo što smo tako uspjeli nastaviti s onime po čemu smo poznati, a to je aktivističko djelovanje i javno reagiranje na probleme radnika u dječjim vrtićima.

Ovoga puta je povod akciji bila podrška odgojiteljici koja je dobila otkaz zbog nedavnog bijega djece iz jednog dječjeg vrtića. Ovaj slučaj ponovo je aktualizirao probleme na koje SOMK upozorava već duže vrijeme, a to su uvjeti rada radnika. Zbog nedovoljnog ulaganja u poboljšanje sigurnosnih uvjeta, posebno vanjskog prostora i igrališta, upitna je sigurnost djece, a time je dodatno otežan položaj odgojitelja.

U ovakvim situacijama odgojitelji postaju "jedini krivci", iako su zakazale i druge "karike u lancu" odnosno sustavu, no o tome se ne govori. Akcijom smo ukazali na probleme u sustavu, tražili da Grad Zagreb osigura i poboljša siguronosne uvjete u unutarnjem i vanjskom prostoru dječjih vrtića, kao i da se odmah zaustave pritisci na odgojitelje, te da se radnicima ne prijeti otkazima.

U akciji su sudjelovali sindikalni povjerenici SOMK-a iz dječjih vrtića Grada Zagreba i njihovi zamjenici, a sve ostale podružnice uključile su se solidarno u podršku objavom fotografija na društvenim mrežama #SigurnostZaDjecu #PodrškaOdgojiteljima.

Epidemija je dodatno otežala ionako loše uvjete rada radnika u dječjim vrtićima. U početku su vrtići morali raditi u obliku dežurstva, a kako se epidemija širila mnogi su posve zatvarani. Zbog opasnosti od širenja moguće zaraze i sigurnosti djece i radnika SOMK je prema svim osnivačima dječjih vrtića u kojima ima članove uputio zahtjeve za osiguravanjem dovoljne količine zaštitnih sredstava za radnike (maske, sredstva za dezinfekciju ruku i dr.). To je radnicima puno značilo.

Situacija je bila teška, stresna i naporna svim radnicima, i onima koji rade na poslovima održavanja higijene prostora i odgojiteljima. Odgojiteljima je bilo dosta teško s obzirom na starost djece od jedne do šest godina života istovremeno provoditi mjere i preporuke. Kako objasniti malom djetetu važnost fizičke distance? Kako osigurati da su djeca u razmaku dva metra jedan od drugog? Kako provoditi pojačane higijensko-epidemiološke mjere i pritom nastaviti s odgojno-obrazovnim radom?

Očekivali smo veću podršku i konkretnu stručnu pomoć Ministarstva obrazovanja, ali to se nije dogodilo, što smo javno osudili. Propisane mjere i preporuke koje je izradilo Ministarstvo obrazovanja ustvari su samo prepisane preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i epidemiloga uobličene samo u formu „ slikovnice“. To nije pomoć i podrška koju su radnici u sustavu očekivali. Po ne znam koji puta zatekli smo se u situaciji da se s pravom pitamo zna li ministrica da je rani i predškolski odgoj i obrazovanje dio njenog resora?

Imali smo puno problema i sa evidentiranjem radnog vremena radnika za vrijeme obustave rada zbog proglašenja epidemije, posebno u vrtićima u Zagrebu. Mnogi radnici našli bi se nepravedno na meti ravnatelja koji su očito svojevoljno ili po nečijem naputku pokušavali interpretirati Zakone kako je njima odgovaralo, bez razmišljanja o mogućim posljedicama. Ne znam kako bi sve to završilo da se sindikat nije uključio i reagirao. Poduzeli smo određene radnje s ciljem zaštite radnih prava naših članova, te smo to uspjeli u većini slučajeva riješiti mirnim putem.

Svima smo naglasili kako proglašenjem epidemije nije proglašeno izvanredno stanje, pa stoga nisu suspendirani zakoni i propisi iz područja radnih odnosa, što znači da se odredbe Zakona o radu i sklopljenih kolektivnih ugovora, donesenih pravilnika o radu i ugovora o radu i za vrijeme epidemije moraju poštivati i provoditi.

A ovim performansom u Tvornici pokazali smo i da sindikalne akcije i radnička borba također nisu suspendirani zbog epidemije. Naprotiv, u ovim uvjetima oni su još važniji i zato će SOMK nastaviti biti glasom svih onih radnika u sustavu odgoja koji od svojih prava ne odustaju.

Podijeli

Autor/ica

Posljednje

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram