Team building i pravo na slobodno vrijeme

Pojam team buildinga datira još s kraja 1920-ih kada je u tvornici Hawthorne Works provedena studija o produktivnosti koja je pokazala da međusobno druženje radnika i njihovo povezivanje poslodavcu donose veći profit, što je u ono vrijeme značilo veću eksploataciju radnika.
Posljednjih desetljeća trend se proširio diljem svijeta, poslodavci nude luksuzna putovanja i jamče nezaboravnu zabavu, dok bi radnici samo trebali objeručke prihvatiti ponudu i slobodno vrijeme provesti s ljudima s kojima se, možda, i ne bi družili van radnog mjesta.

Druženja s kolegama i poslodavcem ne ulaze u radnu obavezu i nisu regulirana Zakonom o radu ni pravilnicima o radu jer se pretpostavlja da se to dogovara na dobrovoljnoj bazi. Radnici zato mogu odbiti sudjelovati, ali to je lakše reći nego učiniti, ističe Sunčica Brnardić, izvršna tajnica za radno i socijalno pravo SSSH.

Da team building ne mora biti dio rasporeda radnika dokazao je francuski slučaj iz 2015. u kojoj je čovjek poznat kao Monsiur T. tužio poslodavca, parišku konzultantsku tvrtku Cubik Partners, zbog nezakonitog otkaza. Monsieur T. pridružio se tvrtki Cubik Partners 2011. kao viši konzultant te je unaprijeđen u direktora prije nego što je otpušten u ožujku 2015. Jedan od razloga njegovog otpuštanja bio je odbijanje sudjelovanja na zabavama koje je poslodavac organizirao, a tvrdio je i kako je bio podvrgnut “ponižavajućim i nametljivim praksama kao što su simulacija seksualnih radnji, obveza da dijeli krevet s kolegom tijekom seminara, korištenje nadimaka i postavljanje deformiranih i lažiranih fotografija u uredu ”. Nakon prvotne presude u korist poslodavca, francuski Visoki sud vratio je slučaj žalbenom sudu i on je u tijeku.

Zabava na poslu je prihvatljiva, ali je loša zamjena za stabilnost posla, beneficije, jednaku plaću, izglede za napredovanje, fleksibilnost i okruženje puno poštovanja. Mnogi ljudi ovih dana ne žele ni doći u ured da rade, a još manje da se igraju na radnom mjestu, iako s druge strane poslodavci nakon masovnih zatvaranja za vrijeme pandemije sada radnicima nude još neviđene igre, ideje i putovanja.

Izvori:
Pravo na dosadu
History of Team building

Fotografija: Antenna/Unsplash

Podijeli

Vezane vijesti

Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

email: radpomjeri@sssh.hr
Rad po mjeri čovjeka projekt je SSSH s ciljem informiranja radnica i radnika o njihovim pravima te o važnosti i načinu sindikalnog organiziranja.
Izradu ove stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.
Stranica radpomjeri.eu registrirana je pod Creative Commons licencom - 2023.
Powered by Panda komunikacije
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram